Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velká potřeba / foto: shutterstock

O čem se nemluví aneb co dokáže sdělit stolice o našem zdraví

Intimní chvilka na toaletě by měla být čas od času zakončena pohledem do mísy. Ten nás totiž včas může upozornit na nějaký vážný zdravotní problém.

Proces vyprazdňování je nezbytnou součástí dne každého z nás a jde o nesmírně důležitou činnost, při které se náš organismu zbavuje nepotřebných a přebytečných látek. Jelikož celý proces komplexně souvisí s celkovým fungováním našeho organismu, můžeme tak z barvy, konzistence či tvaru našeho tělesného odpadu vyčíst některá závažná onemocnění.

Stolice zdravého člověka

Uvádí se, že zdravý člověk koná velkou potřebou 1x -2x denně, a to v závislosti na tom, kolik přijme potravy a jak dodržuje pitný režim. Vyloučená stolice mívá různé odstíny hnědé barvy, tvarem připomíná váleček a její konzistence je měkká, proto většinou plave na hladině. Nelze nezmínit ani nezbytný zápach, stolice složená z nestráveného jídla, bakterií, slizu a odumřelých buněk vonět prostě nemůže. Avšak i druhy zápachu se mohou lišit podle toho, co dotyčný sní. Je známo, že například masová strava, fazole nebo pivo zápach stolice zesilují. Nestandardní zápach však může signalizovat infekci nebo vážné zdravotní problémy jako například karcinom tlustého střeva.

Atypická barva stolice

Zvlášť obezřetní byste měli být v případě, že součástí vaší stolice je krev. Pokud se jedná o čerstvou sytě červenou krev na povrchu stolice, na toaletním papíře nebo v záchodové míse, nejspíše vás trápí hemoroidy, nebo drobné anální trhlinky, které sice dokáží znepříjemnit život, úlevu vám však od nich přinesou speciální masti nebo čípky z lékárny. Rozhodně byste však měli zpozornět, jestliže je krev přímo součástí stolice. V takovém případě neváhejte ihned navštívit lékaře. Červenou barvu stolice může způsobit také konzumace červené řepy, což však nepředstavuje žádný problém.

Černou barvu stolice také není radno brát na lehkou váhu. Pokud jste nepopíjeli větší množství červeného vína nebo nesnědli mísu borůvek, může černá barva signalizovat krvácení do žaludku nebo do tenkého střeva, nutná je proto okamžitá konzultace s lékařem.

Pokud má stolice barvu žlutou až vybledlou, opět bychom měli být ve střehu. Takové příznaky mohou znamenat špatnou funkci slinivky břišní, žlučovodů, případně nakažení hepatitidou.

Tvar stolice

Jak jsme již zmínili, stolice zdravého člověka má nejčastěji válečkovitý tvar a její hustota závisí na konzumaci z předchozího dne. Zpozornět bychom měli v případě, že je naše stolice příliš tenká a úzká. Podle expertů jde o jeden z projevů rakoviny tlustého střeva, nebo může jít o nedostatečný průchod střeva, které je částečně ucpáno nějakou překážkou, a stolice proto obtížně prochází.

Problém značí také mastná a měkká stolice lepící se na povrch záchodové mísy, která se obtížně splachuje. Tento typ stolice obsahuje větší množství tuku, což způsobuje nedostatečná činnost slinivky břišní. Pokud takovou situaci včas neřešíte, může dojít až ke chronickému zánětu slinivky.

Průjem a zácpa

Zácpa bývá ve většině případů způsobena špatným stravováním s nedostatkem vlákniny v kombinaci s nedostatkem pohybu nebo v případě užívání některých léků. Klasická stolice se mění na hutnou až tvrdou a dotyčný mívá obtížné vylučování, které mu často způsobí i drobné ranky a trhlinky.

Průjem je naopak vodnaté vyprazdňování a nejčastěji tak reaguje organismus na toxické látky, bakterie a viry, kterých se potřebuje okamžitě zbavit. Klasický průjem většinou odezní poté, co se tělo od škodlivin vyčistí. Pokud průjem trvá několik dní, je třeba jej řešit s lékařem. Může být projevem nějakého chronického onemocnění, jako je například syndrom dráždivého tračníku nebo Crohnova choroba.

O čem se nemluví aneb co dokáže sdělit stolice o našem zdraví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!