Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Endometrióza / foto: shutterstock

Endometrióza jako častý důvod neplodnosti

Jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění postihující téměř každou desátou ženu mívá bolestivý průběh a jeho odhalení bývá složité.

Endometrióza je charakterizována jako onemocnění, při kterém dochází k růstu částeček výstelky dutiny děložní mimo dělohu. Částečky děložní výstelky, které jindy pravidelně v době menstruace odchází z těla, z dosud neznámých důvodů tělo neopouští, ale usazují se v dutině břišní, kde způsobují doslova paseku. Bohužel, poslední dobou pacientek s touto nemocí přibývá a nebývají to jen ženy v reprodukčním věku, ale také mladé dívky nebo zralé ženy procházející obdobím menopauzy.

Jaké jsou projevy endometriózy?

Mezi základní projevy tohoto onemocnění patří velmi silná a bolestivá menstruace, kterou mnohdy doprovází křeče. Některé ženy mohou mít také potíže při močení, případně se u nich může objeviti krev ve stolici. Při pohlavním styku pak často pociťují bolest a endometrióza bývá také častou příčinou neplodnosti, neboť způsobuje srůsty, které zabraňují uvolnění vajíčka, případně při ní může dojít i k úplnému uzavření vejcovodu.

 

Jak endometrióza vzniká?

Vznik endometriózy se bohužel zatím nepodařilo zjistit, jisté však je, že nepatří k civilizačním chorobám, jak se někteří lidé mylně domnívají. Podle některých teorií má toto onemocnění hormonální původ, podle jiných je důvodem snížená imunita, další jsou toho názoru, že je ovlivněna geneticky nebo že na ni má vliv toxické prostředí.

Jak lze endometriózu léčit?

Léčba endometriózy bývá dlouhá a obtížná hlavně z toho důvodu, že se na ni většinou přijde až v pozdějším stádiu, mnohdy až v případě, když žena nemůže dlouhou dobu otěhotnět. Pro její diagnostiku je nutné absolvovat laparoskopické vyšetření, případně hysteroskopii, při které lékař detailně prohlédne děložní dutinu a odebere z ní vzorky tkání. Pokud se výskyt onemocnění potvrdí, čeká pacientku chirurgický zákrok, při kterém dojde k odstranění ložisek. Poté následuje hormonální léčba zabraňující jejich opětovnému růstu.

 

Jak zmírnit projevy endometriózy?

Projevy endometriózy lze do jisté míry zmírnit vhodnou úpravou jídelníčku, nápomocné mohou být i některé léčivé byliny. Strava by v takovém případě měla být bohatá na vlákninu, omega 3 mastné kyseliny, měla by obsahovat mléčné výrobky i červené maso. Z jídelníčku je naopak nutné vypustit kofein, alkohol, čokoládu, nasycené tuky, máslo a margarín, nápoje s vysokým obsahem cukru i rafinované uhlohydráty. Z bylinek se doporučuje vyzkoušet například řimbabu, kozlík, nebo směs lípy, třezalky tečkované a vrby úzkostlivé.

Endometrióza jako častý důvod neplodnosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!