Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ořechy / foto: shutterstock

Pozitivní vliv ořechů na zdraví našeho těla

Zařazujete oříšky do jídelníčku pouze výjimečně? Určitě je přidejte. Není to sice levná záležitost, nicméně šetřit na zdraví se nevyplácí.

Ořechy obsahují vysoké množství kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů. Bílkoviny ořechů obsahují všechny esenciální aminokyseliny, a to v dostatečném množství i vhodném vzájemném poměru. Nebojte se vyššího obsahu tuků, ten je totiž převážně tvořen prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami, hlavně omega 3 mastnými kyselinami, kterých mívá naše tělo neustále nedostatek.

Ořechy výrazně přispívají k dobré krvetvorbě v kostní dřeni a tím k odstranění chudokrevnosti. Vysoký obsah síry podporuje látkovou proměnu a vylučování toxinů játry. Jsou bohaté na vlákninu. Navíc obsahují aminokyselinu arginin, rostlinné steroly a spoustu antioxidantů, které snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi a prospívají tak našim cévám a srdci.

Ořechy jsou také výborným zdrojem vápníku a jeho využitelnost pro naše tělo je mnohem vyšší než z mléčných výrobků. Mezi další důležité prvky, které v ořeších najdeme, patří  vitamíny skupiny B, hořčík a fosfor. Obsah minerálních látek a stopových prvků je asi 2,5krát vyšší než u ostatních plodů.

Padají-li vám vlasy, máte nekvalitní nehty či problémy s imunitou, sáhněte rovněž po těchto plodech. Jsou totiž bohatým zdrojem zinku. Ten má svůj význam také u mužů v prevenci problémů s prostatou.

Nasypte si denně hrstičku ořechů, ať už vlašských, lískových, mandlí, kešu či dalších druhů a máte zdravou a chutnou svačinku plnou vitamínů a dalších důležitých prvků.

Jak skladovat ořechy?

Ořechy je nutné skladovat v suchu a temnu. Vlhko a teplo vytváří totiž ideální živnou půdu pro rozvoj plísní, dochází také ke žluknutí plodů. Díky vysokému obsahu tuků ořechy neskladujte dlouho, rovněž by mohlo hrozit jejich žluknutí.

Pozitivní vliv ořechů na zdraví našeho těla

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1