Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hygiena a dezinfekce / foto: shutterstock

Koronavirus ... pleteme si paniku se zodpovědností

Nejedete na lyže do zasažených oblastí? Zbytečně panikaříte, přece jste mladý, tak co strašíte. Máte obavy, tak se snažíte získat nové informace? Šíříte paniku. Jde jen o jinou chřipku, tak nepanikař... A tak dále... Neustále se opakující bohorovné věty na internetu.

Dnes a denně se normální, zodpovědný člověk může rozčílit doběla u každého druhého článku na sociálních sítích na toto téma. Nad tou lehkovážností spousty lidí.

Ano, vše zpočátku možná vypadalo jako chřipka, která přece ohrožuje jen „ty staré“ a nemocné. Aha, kdo nemá v rodině nikoho ve starším věku či chronicky nemocného? Ohrozíte své blízké svým nezodpovědným jednáním? A staří lidé nejsou lidé? Mají doplatit na hazardování mladých lidí?

Snad už všichni (i když já osobně o tom silně pochybuji, tak alespoň většina) pochopili, že o žádnou, lehkou chřipku nejde. Zavřely se školy, zavírají se školky, skončilo volné cestování, zavírají se některé obchody, muzea, jsou rušeny kulturní akce. Kvůli lehké chřipce? Vážně si to ještě někdo myslí?

Bohužel spoustu lidí a nejen mladých, o to je to ještě horší, hledá možnost, jak by nařízení obešli, jak by se z něj vykroutili a podobně. Neuvědomují si, že děti nemají prázdniny a tudíž není třeba jim vymýšlet společenské aktivity a hroutit se, že „jéžiš, není bazén, není kino“. Lidé se nemají shromažďovat, to je to tak těžké pochopit? Raději se s dětmi učte, pak nemusíte vykřikovat na fejsbuku, kolik učiva zameškají tím „nesmyslným“ nařízením. Někteří lidé dosud tají, že navštívili Itálii. Přitom na instagramu se chlubí fotkami, jak oni nejsou ti srabi a panikáři a jarní prázdniny a dovolenou si nenechají vzít. A po návratu potom ohrozí rodinu, kolegy v práci a spoustu dalších lidí, aby nemuseli podstoupit karanténu.

To, že budete dodržovat pravidla hygieny a řídit se nařízením vlády, přestanete být sobečtí a neohleduplní ke svému okolí, to je zodpovědnost, ne vytváření paniky. Je úplně jedno, jestli je vám vláda sympatická nebo není. Tady jde o zdraví nás všech a o co nejmenší dopad této krize na ekonomiku.

Drancování obchodů s potravinami, to už určitě malinko panikou zavání, o tom žádná. Jistě se dá ale pochopit, pokud si nakoupí starší a nemocní lidé větší zásoby, aby nemuseli v době následující vycházet. Ovšem nic se nemá přehánět, balíky mouky nás asi nezachrání.

A v neposlední řadě pokoutné kšefty s respirátory a rouškami, které chybí i v nemocnicích. Má ten člověk, co je vykoupil a teď prodává za tisíce něco jako svědomí? Nebo 100ml gelu na ruce za 550,-? A ještě si ta dotyčná osoba myslí, co šlechetného pro lidi dělá. Nezlobte se, ale to je hnus a neskutečný hyenismus.

Prosím, zamysleme se všichni nad nynější situací. Nechceme dopadnout jako v Itálii, kde případy rostou po tisících denně, a rozhoduje se, kdo bude léčen, protože nejsou volná lůžka. Nejsme nesmrtelní ani tehdy, je-li nám dvacet, třicet. Chovejme se podle momentálních nařízení a nehrajme si na hrdiny. Na to není vhodná doba.

Koronavirus ... pleteme si paniku se zodpovědností

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!