Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hliníkový obal / foto: shutterstock

Pozor na hliníkovou fólii při přípravě a skladování potravin

Kdysi bylo velmi rozšířené balit svačiny nebo například uzeninu či rozkrojené ovoce do hliníkové folie neboli alobalu, protože neokoralo. Ovšem pozor, používání hliníkových fólií není vůbec vhodné, v některých případech dokonce zdraví ohrožující.

Nejdříve si na samotný hliník neboli aluminium trošku posvítíme. Tento kov se vyskytuje všude kolem nás, je uměle přidáván do kosmetických přípravků, tetrapakových obalů, cigaret, léků či vakcín, takže snažit se mu vyhnout, je absolutně nemožné. Obávaný hliník najdeme například v plechovkách či konzervách s potravinami, v plechovkách s nápoji, ve víčkách u jogurtů, v antiperspirantech, některých zubních pastách, v soli, nebo třeba ve vlhčených ubrouscích a v dalších desítkách a desítkách produktů.

Také některé potraviny, které konzumujeme, hliník obsahují. Například koření, sůl, kakao, sójové výrobky, cereálie, chléb, pečivo, sušenky, ředkvičky, listový salát, špenát, houby, některé čaje, kypřící prášek, kukuřice, houby a další.

Výzkumy prokázaly, že hliník velmi škodí našemu nervovému systému a likviduje mozkové buňky. Může přispívat ke vzniku Alzheimerovy choroby a Parkinsona, poruch řeči, ale může nést vinu i na selhávání ledvin. Lze také tvrdit, že má hliník negativní vliv na plodnost a vývoj plodu.

 

Maximální denní příjem hliníku je 60 mg na jeden kilogram váhy. Určité množství dokáže tělo vyloučit, ale pokud je ho příliš, dochází k jeho hromadění v organismu. Ukládá se na srdci, v plicích, játrech, ledvinách i ve svalech. Ničí nervové a mozkové buňky, způsobuje odvápnění kostí.

Hliníku je tedy kolem nás opravdu spoustu. Nezvyšujme si tedy ještě více jeho množství v našem těle. Vyhněme se přípravě a skladování pokrmů v hliníkovém nádobí. Nejvíce hliníku se uvolní, když v nich připravujeme kyselé a slané pokrmy. Tudíž to samé platí o hliníkových fóliích či nádobách, které využíváme při nakládání a grilování.

Nebalme si do alobalů svačiny, zbytky od oběda, ovoce ani jiné potraviny, které si chceme uložit v ledničce. Když už do nich něco přece jen uložíte, nenechávejte to ve fólii déle než 4 hodiny a nemělo by jít o kyselé, slané a kořeněné produkty.

V případě dětí, těhotných žen a seniorů je lépe se hliníkovým fóliím úplně vyhnout.

Svačiny si tedy zabalme do průhledné potravinářské folie, ubrousku, či dávejme do krabiček. Grilovat se dá také jiným stylem než s hliníkovou folií. A zbytky v lednici jistě nemusíme uchovávat v alobalu, ale třeba na plastovém tácku či v plastové krabičce.

Do těla se nám dostává denně tolik škodlivých látek, nepřidávejme si proto další. 

Pozor na hliníkovou fólii při přípravě a skladování potravin

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!