Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léčba pijavicemi / foto: shutterstock

Léčba pijavicemi má své místo i v moderní medicíně

I když moderní doba přináší poněkud kultivovanější prostředky péče o nemocné, pijavice v ní stále mají své místo a mnoho pacientů z jejich léčby prosperuje.

Na odporné tvory pohybující se v bahně rybníka zapomeňte

Pozitivní vliv pijavic na zdravotní stav pacienta je dán zejména jejich postupným přizpůsobováním se okolním podmínkám. Pijavice jsou vodní tvorové a právě ve stojatých vodních tocích nacházely svoji příležitost k nakrmení. Volně žijící zvířata, která se přicházela napít nebo ochladit v parných dnech, si obvykle odnesla kromě příjemného zážitku i nějakou tu pijavici na zádech. Krev těchto zvířat byla poměrně hustá a obsahovala velké množství srážlivých látek, což pijavicím nevyhovovalo. Musely se tedy naučit produkovat látky, které ji zředily. Současně s tím bylo potřeba zlikvidovat i potenciálně nebezpečné bakterie, které mohly přejít do těla této vodní žížaly, což zapříčinilo počátek produkce látek podobných přírodním antibiotikům. Krev bylo také potřeba uchovat v těle pijavice co nejdéle čerstvou a tak dále. V konečném důsledku bylo podle výzkumů nalezeno až 150 látek vypouštěných do krve hostitele, které na ni mají pozitivní vliv. Pijavice se je samozřejmě nenaučily produkovat kvůli tomu, aby léčily své hostitele, ale aby pomohly samy sobě. To jen lidstvo tuto jejich snahu zneužilo a využilo.

Léčba nemocné nohy pijavicemi

Léčba pijavicemi je u nás legální

Abyste mohli začít provozovat léčbu pijavicemi, je potřeba absolvovat kurz, který vás k tomu z hlediska legislativy oprávní. Tato problematika není sice prozatím detailně ošetřena, nicméně její zákonné nastavení je již v současné době ministerstvem zdravotnictví připravováno. Vzhledem k rychlosti našich zákonodárců se ale může řešení zákona o léčitelích protáhnout i na několik let.

S čím vám pijavice mohou pomoci?

Léčba tímto způsobem není využitelná v akutních případech. Lze ji ale s úspěchem využít v oblasti předcházení chronických potíží a při léčbě většiny civilizačních chorob. Nepočítejte ale s tím, že se jednou překonáte, necháte si zakousnout odporného tvora do předloktí a bude vám hned lépe. V rámci jedné terapie se používají v průměru 3 až 4 pijavice, a aby byl proces účinný, je potřeba jej podstoupit několikrát. Optimálně po dobu několika měsíců. Dodržíte-li však všechna doporučení, pomohou pijavice upravit hladinu krevního cukru nebo vysoký krevní tlak, díky histaminu vypouštěnému do krve tlumí záněty a některé enzymy pomohou i rozkládat tuky. Vylučované látky také zpevňují cévní stěny a způsobují jejich vyšší elasticitu, čímž v konečném důsledku přecházejí infarktu. Pozitiv se najde celá řada. O tom, zda vám pijavice pomohou, nebo ne, rozhoduje jen vaše osobní odvaha a schopnost se překonat.

Léčba pijavicemi má své místo i v moderní medicíně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!