Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spánková apnoe / foto: shutterstock

Pozor na syndrom spánkové apnoe

Syndrom spánkové apnoe je závažná porucha spánku, v jejímž důsledku pacient opakovaně přestává dýchat. Onemocnění tedy narušuje přísun kyslíku do těla a má vliv jak na kvalitu spánku jedince, tak na jeho zdraví.

Ve chvíli, kdy člověk přestane dýchat, se organismus díky signálu z mozku probudí, a to až stokrát během jedné hodiny. Nedochází tak vůbec k hluboké fázi spánku a člověk postižený tímto problémem se cítí nesmírně unavený.

Jaké jsou projevy spánkové apnoe?

Spánkovou apnoi provází celá řada příznaků. Od chrápání a zmíněného přerušovaného dýchání může docházet k dušnosti, lapání po dechu, bolestem v krku, absenci snů, ranním bolestem hlavy, časté jsou problémy s pozorností kvůli zvýšené únavě. Nevyspalý jedinec je skleslý, podrážděný, nervózní.

Co stojí za jednotlivými typy spánkové apnoe?

Můžeme rozlišit tři druhy spánkové apnoe, a sice obstrukční, centrální a kombinaci obou.
Při obstrukční spánkové apnoi dochází k obstrukci nebo-li neprůchodnosti čí zúžení horních cest dýchacích. Dechové úsilí je zde zachováno.
U centrální spánkové apnoi je problém v CNS, kdy mozek nevysílá dostatečné signály do dýchacích svalů. Dechové úsilí zde zachováno není. Tato forma je podstatně vzácnější než obstrukční.
U některých jedinců může dojít ke kombinaci obou forem.

Špatný spánek

Kde lze vyhledat specializovanou pomoc?

Diagnostikou spánkové apnoe se zabývají speciální spánková centra. Vyšetření spočívá ve sledování dýchání a dalších tělesných funkcí pacienta přes noc. Testování může probíhat přímo ve spánkové laboratoři či doma prostřednictvím zapůjčeného přístroje. Lékař většinou také doporučí alergologické, neurologické či ORL vyšetření.

Jak probíhá léčba spánkové apnoe?

Léčba je v lehčích případech řešena pouze změnou životního stylu, například omezením kouření nebo snížením váhy. U závažnějších případů spočívá v používání speciálních přístrojů a pacient musí spát se speciální maskou. V některých případech může být jediným vhodným řešením operace.

Nepodceňujte problém spánkové apnoe a při neustupujících potížích vyhledejte odborníka.

Pozor na syndrom spánkové apnoe

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!