Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slované / foto: shutterstock

Slované jsou zřejmě odolnější proti Koronaviru

Nedávno způsobil náš „pan karanténa“ Roman Prymula velký poprask, když prohlásil, že Germáni jsou odolnější proti koronaviru a proto je v Německu daleko menší poměr úmrtí oproti nakaženým lidem, než například v Itálii, Francii, nebo Anglii. A jak jsou na tom Slované?

Jelikož Češi mají v sobě menší část germánských genů, platí předpokládaná zvýšená odolnost do jisté míry taky pro nás. Ovšem i houževnatí Germáni v této odolnosti ustupují Slovanům, mezi které se Češi, Moravané a Slezané tradičně počítají. Je to zřejmé ze statistik takzvané smrtnosti, tedy poměru mezi nakaženými a zemřelými na tuto nemoc. Například Francie, Itálie, Velká Británie nebo Španělsko zaznamenaly při srovnatelném počtu nemocných výrazně větší smrtnost, než Německo. Počet obětí epidemie Koronaviru ve zmíněných zemích dalece přesáhl 30 tisíc, zatímco v lidnatějším Německu nedosahuje tento údaj ani 9 tisíc zemřelých.

Ovšem slovanské země jsou na tom z hlediska smrtnosti ještě lépe. Největší slovanská země, Rusko, zaznamenala zatím něco přes 2700 zemřelých, a to má téměř dvojnásobný počet obyvatel, než Německo. Druhý nejlidnatější slovanský stát, Polsko, pak nedosahuje ani tisícovky, což je stále velmi malé číslo v porovnání se západoevropskými zeměmi včetně Německa, které tak vyzdvihoval Roman Prymula vzhledem k nízké smrtnosti na koronavirus. Česká republika eviduje necelých 300 úmrtí, což je vzhledem k obyvatelstvu srovnatelné číslo s Polskem, Slovensko je na tom ještě lépe. V bývalé Jugoslávii a Bulharsku rovněž nenajdeme slovanské území s velkým počtem úmrtí a totéž platí i pro Bělorusko a třetí nejlidnatější slovanský stát – Ukrajinu.

Když se podíváme do okolí, k našim sousedům, tak Rakousko je na tom třikrát hůře, než naše země a to má o 2 miliony obyvatel méně. V osmkrát větším Německu zemřelo 28 krát více lidí. A pokud půjdeme dále na západ, nemá ani smysl čísla porovnávat. Anglie, Francie, Itálie, Španělsko, Belgie, Nizozemí, všechny tyto země jsou na tom mnohokrát hůř, než Německo. A to nemluvíme o Spojených státech amerických, kde už se číslo zemřelých pomalu blíží sto tisícům a denně přibude 2 tisíce nových nebožtíků. Zdravotnictví tam evidentně nezvládá situaci.

Čím to je, že jsme tak odolní? Určitě to poukazuje na fakt, že jsme disciplinovaní a máme kvalitní zdravotnictví. Je v tom ale i genetika. Nejčastější Haploskupiny, které vyjadřují genetický původ lidí, jsou u nás a všech ostatních slovanských oblastech R1a (východoevropská) a I2 (jihoslovanská). A právě to naznačuje, že i genetika má kromě výše uvedených faktorů vliv na rozšíření koronaviru a úmrtí jím způsobené. Například v Rusku probíhá rozsáhlé testování obyvatelstva na tento virus a ukazuje se, že téměř polovina veškerých nakažených nepociťuje vůbec žádné příznaky nemoci. I u nás je takových lidí velké procento.

Shrnuto a podtrženo, buďme rádi za to, jací jsme a jaké to u nás máme. Neposlouchejme hloupé pomlouvače naší země, výrobků a kvality služeb. Jinde je to častokrát mnohem horší. Přestaňme si na všechno stěžovat a naopak přemýšlejme, jak něco udělat lépe. Někdy je přece jen fajn, že jsme Slované!

Anketa

Slované jsou zřejmě odolnější proti Koronaviru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!