Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Předčasně narozené miminko / foto: shutterstock

Světový den Preeklampsie je právě dnes. Upozorňuje na vážné onemocnění ohrožující plod i matku

22. květen byl vyhlášen Světovým dnem Preeklampsie. Poukazuje na rizika a dopady tohoto onemocnění, které se týká výhradně těhotných žen.

Pokud jste o preeklampsii ještě neslyšeli, pak by vám právě 22. květen měl otevřít oči a objasnit, jak důležitá je včasná diagnostika tohoto onemocnění, které se v hlavní míře celosvětově podílí na úmrtí matek a kojenců.

Co je preeklampsie

Preeklampsie je závažná choroba postihující výhradně ženy v těhotenství. Zjednodušeně by se dala popsat jako vadná funkce placenty, u které nedojde ke správnému propojení s děložními cévami. Placenta tak není schopna dostatečně vyživovat vyvíjející se plod kyslíkem a potřebnými živinami z krve matky. Na tuto situaci reaguje plod tak, že automaticky začne vytvářet látky pro zvýšení krevního tlaku matky, aby si zajistil potřebný průtok krve. Tyto látky však u matky způsobují vážné komplikace a mohou vyvolat i život ohrožující stavy. Z toho důvodu je většinou nutné přistoupit k předčasnému porodu dítěte císařským řezem.

Předčasně narozené miminko

Jak se preeklampsie projevuje

Preeklampsie se nejprve projevuje hlavně zvýšením krevního tlaku, opakovanými bolestmi hlavy doprovázenými častými nevolnostmi a znatelnými otoky dolních končetin. Problémem je, že všechny popsané symptomy potkají v průběh těhotenství nejednu ženu, zvláště v pozdějších měsících, takže je velice těžké odlišit preeklampsii od „klasických“ těhotenských obtíží. V pozdějším stádiu mohou přijít i poruchy zraku a v nejhorším případě se preeklampsie může rozvinout v samotnou eklampsii, při které dochází ke křečovitým projevům celého těla, až postižená následně upadá do bezvědomí.

U plodu dochází vlivem nedostatečné výživy k pomalému vývoji, jeho růst stagnuje. Kvůli předčasnému porodu u něj hrozí celkový nesprávný tělesný i psychický vývoj.

Koho se preeklampsie týká

Bohužel, preeklampsie se může týkat každé těhotné ženy, některé však mají větší pravděpodobnost, že se s preeklampsií setkají. Bývají to hlavně matky prvorodičky, ženy rodící ve vyšším, nebo naopak v příliš nízkém věku, obézní ženy, ženy trpící cukrovkou či vysokým krevním tlakem a svoji roli hraje v určitém případě i genetika.

Jak probíhá diagnostika preeklampsie

U nás se díky kvalitní lékařské péči můžeme o preeklampsii dozvědět již mezi 11. a 14. týdnem těhotenství, kdy je možné podstoupit screeningové vyšetření na specializovaném pracovišti. Pokud žena spadá do rizikové skupiny, vyšetření je hrazeno zdravotní pojišťovnou, lze je však podstoupit i na vlastní žádost. V tomto případě se cena screeningového vyšetření pohybuje okolo 1200 Kč.

Diagnostika preeklampsie

Jak lze preeklampsii léčit

Na preeklampsii zatím ještě přímá léčba neexistuje, a proto většinou samotné onemocnění končí až porodem. Pokud vám lékaři diagnostikují preeklampsii, budou si vás nejspíše zvát častěji do poradny pro těhotné a budou bedlivě monitorovat váš zdravotní stav. Také vám do 34. týdne těhotenství mohou podávat aspirin, jehož součástí je kyselina acetylsalicylová. Ta by měla v malých dávkách projevy preeklampsie mírnit. Samozřejmě, jakmile u vás dojde ke zhoršení zdravotního stavu, budete hospitalizovány a bude vám poskytnuta potřebná péče k tomu, aby se předčasný porod co nejvíce oddálil. Každý den strávený v těle matky je totiž pro miminko nenahraditelný a posunuje jeho vývoj kupředu.

Světový den Preeklampsie je právě dnes. Upozorňuje na vážné onemocnění ohrožující plod i matku.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!