Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pampeliškové pole / foto: shutterstock

Pampeliška je sluncem našeho zdraví

Pampeliška lékařská je velmi často uváděná pod názvem smetánka lékařská a jde o běžnou rostlinu z čeledi hvězdnicovitých. Pro naše tělo má však spoustu pozitivních účinků.

Jaké důležité látky pampeliška obsahuje?

Jde o cennou léčivku, která pomáhá léčit nemoci jater a žlučníku. Pro léčivé účinky se nejčastěji užívá kořene, zužitkovat se však dá i květ a listy. Kořen je prostoupen známou mléčnou lepivou tekutinou (latex). V jeho složení  najdeme hořčiny (např. lactopycrin, taraxacin a taraxasterin), třísloviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík). Jejich chuť je mírně nahořklá a zcela bez zápachu. Zanechává tmavé skvrny na kůži. Listy obsahují vitamín A, B, C, D a betakaroten, dále minerály jako křemík, draslík a vápník.

Salát z pampelišky

Co vše pampeliška léčí?

Pampeliška nebo-li smetánka podporuje funkci močové a trávicí soustavy, přispívá k činnosti žaludku a jater, působí jako prebiotikum, řadí se mezi antioxidanty a napomáhá vylučování toxických látek. Této květince se však připisuje ještě spousta dalších pozitiv. Odstraňuje prý lišeje, ekzémy, vyrážky, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při dně a revmatismu, vyvolává menstruaci, pomáhá při zácpě, působí močopudně a potopudně, je vhodná pro diabetiky.

Jak lze pampelišku využít?

Kořen se sbírá před rozkvětem rostliny, tedy v březnu až dubnu, listy od dubna do září. Listy pampelišky obsahují značné množství železa. Mladé lístky můžeme použít do salátů či do smoothie nebo si z listů připravíme pročišťovací kůru. Nedoporučuje se však těhotným ženám. Podobně jako z bazalky lze z listů vyrobit pesto. Z květů si vyrobíme sirup či med. Zajímavostí je, že očištěné kořeny se mohou upéct, rozemlít a připravit z nich nápoj nahrazující kávu. Neobsahuje samozřejmě kofein, ale zbavuje nás únavy a revitalizuje tělo.

Čaj z pampelišky

Pampeliška tedy není jen zářivá, žlutá, luční květinka, ze které si uvijete věnce, ale především zásobárna důležitých prvků pro naše tělo.

Pampeliška je sluncem našeho zdraví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!