Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nespokojenost s vlastním tělem / foto: shutterstock

Čím dál více mladých lidí se potýká s dysmorfofobickou poruchou

Dysmorfofobická porucha je onemocnění charakterizované tím, že daný jedinec je přesvědčený o spoustě deformit na svém těle. Název pochází z řeckého dysmorfos = znetvořený.

Jedná se o duševní onemocnění, které postihuje zejména děti v období dospívání. Z důvodu přesvědčení o své deformitě vyhledává člověk stižený touto poruchou lékaře specialisty, především dermatology, stomatology či plastické chirurgy. Avšak ani po provedení různých zákroků není spokojený. Jde v podstatě o poruchu hodnocení vlastního těla a přetrvává i po zdokonalujících procesech. Může jít o pohledného člověka, on však v zrcadle vidí šeredu.

Jaké jsou projevy dysmorfofobie?

Dysmorfofobie se především velmi často zaměřuje právě na oblast hlavy, konkrétně jde o velikost a tvar nosu, vlasy, rty, u dívek dále o velikost prsou a u chlapců o velikost penisu či objem svalové hmoty. Nemocní tráví spoustu času před zrcadlem a neustále si od svého okolí vynucují ujištění, že vypadají dobře. Sami si vůbec neuvědomují, že jde o psychickou poruchu.

Problém dysmorfofobie

Co může vyvolat tuto poruchu?

Stejně jako u všech chorob či poruch, zde může hrát roli genetická predispozice. Dále potom například přehnaně kritičtí rodiče, rodiče, kteří přehnaně dbají o svůj vzhled, sexuální zneužití, šikana, fyzické či psychické týrání. Spouštěčem poruchy může být zdánlivě banální záležitost, jako třeba nedostatečně ohodnocená fotografie na sociální síti.

Jaké jsou příznaky dysmorfofobie?

Zásadní příznaky dysmorfofobické poruchy lze shrnout do pěti bodů:

  1. 1. Neustálé se prohlížení v zrcadle a vyhledávání vad.
  2. 2. Přesvědčování o své vadě, přestože je mu okolím vyvrácena.
  3. 3. Nemocní přehnaně zakrývají ony nedostatky, i když je okolí vůbec nevnímá.
  4. 4. Neustálé návštěvy lékařů z důvodu odstranění domnělých vad.
  5. 5. Nemocný stále podezírá okolí z posměchu a z toho, že všichni poukazují na jeho zdánlivou ohyzdnost.
Deprese z vlastního vzhledu

Kam až mohou problémy s dysmorfofobií vést?

Důsledky neléčené dysmorfofobie mohou být tristní, od anorexie, bulimie, depresí, sociálních fóbií, užívání návykových látek až po pokusy o sebevraždu. Proto si dávejme pozor, jak hodnotíme vzhled dospívající populace. Z vašeho pohledu nevinná poznámka může u mladého, labilnějšího člověka spustit lavinu velmi těžkých psychických problémů.

Čím dál více mladých lidí se potýká s dysmorfofobickou poruchou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!