Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Borůvky / foto: shutterstock

Jak na pěstování vlastních borůvek

Pro modré kuličky nemusíte chodit do hlubokých lesů nebo riskovat pokutu za jejich sběr na území národních parků. Můžete si je totiž jednoduše vypěstovat na vaší zahrádce, ale klidně i v bytě.

Borůvky jsou velmi zdravé ovoce s lahodnou chutí, které má velký přínos pro naše zdraví. Jde o plodinu bohatou na antioxidanty, které působí proti stárnutí a hrají důležitou roli v prevenci proti nádorům. Borůvky také chrání náš mozek, zabraňují ztrátě paměti a jsou velmi výživné, i když mají nízký obsah kalorií. Denní dávka 50 gramů borůvek poskytuje tělu 3,6 gramů vlákniny, 24 % doporučeného vitamínu C a 36 % vitaminu K, navíc je schopna snížit krevní tlak o 4 až 6 % během 8 týdnů.

Najděte vhodné místo

Rostlina borůvek potřebuje hodně slunce, takže si vyberte místo vystavené slunečnímu záření. Ideální je, pokud pro rostlinku vytvoříte zvednuté zemní podloží, abyste zajistili trvalý odtoky vody. Pokud žijete v bytě, zasaďte keřík do dostatečně velkého květináče tak, aby jeho kořeny mohly volně růst. Počítejte s tím, že v přírodě dorůstají borůvkové keře až do výšky 1,80 metrů, takže jim dopřejte dostatek místa. Pokud se rozhodnete zasadit více než jeden borůvkový keř, vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být alespoň 90 cm.

Borůvkový keř

Kdy zasadit borůvky

Vhodné je zasadit borůvky na jaře nebo na podzim a postupovat tak, aby se nenarušily jejich kořeny. Zeminu navršte okolo nich i nad nimi, dokud nezakryje část stonku. Vodu můžete dopřávat borůvkám dle libosti a hlavně v případě suché okolní půdy.

Mulčování borůvek

Tomuto krok je třeba věnovat náležitou pozornost, protože chrání rostlinu před změnami teplot. V blízkosti hlavního stonku proto rozmístěte mulčovací směs složenou z pilin, kůry borovice nebo posekané trávy. Rozprostřete 2-4 vrstvy, abyste zajistili udržování vlhkosti půdy a bránili růstu plevelů.

Borůvková úroda

Prořezávání a hnojení borůvek

Jestliže se vám keřík rozroste příliš, je třeba jej prořezat, aby došlo k posílení hlavních větví. Ty poskytují výživu zbytku rostliny. Po prořezání nezapomeňte na hnojení organickými hnojivy, které je ideální provést na jaře poté, co rostlinka obrazí prvními listy. Jedině tak dosáhnete bohaté úrody a velkých šťavnatých plodů. Na nic proto nečekejte a pusťte se do pěstování borůvek, vždyť přece ovoce z vlastní zahrádky chutná vždy nejlépe. 

Jak na pěstování vlastních borůvek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!