Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Včelí bodnutí / foto: shutterstock

Až 100 včelích žihadel za měsíc doporučuje léčebná metoda zvaná apiterapie

Včelí bodnutí představuje pro většinu z nás nepříjemné zpestření jinak docela vítaných letních měsíců, kdy je možné brouzdat bosky v trávě či podnikat delší či kratší výlety do přírody. Někteří jej ale vyhledávají cíleně.

Včela zaútočí v momentě, kdy se cítí být ohrožena

Včely obvykle neútočí jen tak. Svůj život mají docela rády, a proto jim útok stojí zato výhradně v případě, kdy se přiblížíte až příliš k jejich úlu, a navíc se chováte z jejich pohledu nestandardně. Například vášnivě komunikujete a rozhazujete přitom rukama, či na sobě máte výrazně barevné oblečení. Včely jsou obecně útočnější a nervóznější před bouřkou, kdy byste se k jejich obydlí raději neměli přibližovat vůbec. Důležité pravidlo, které byste měli znát, říká, že jakmile dostanete v jisté oblasti jedno žihadlo, ostatní včely poblíž vás budou automaticky považovat za protivníka a budou na vás útočit také. Proto je lepší po včelím bodnutí opustit prostor, kde k incidentu došlo.

Včelí úl

Odstraňte co nejrychleji žihadlo a místo intenzivně chlaďte

Je to jediný způsob, jak předejít masivnímu otoku. Nikdo vám ale nezaručí, že u vás nenastane. Vše záleží na vašem imunitním systému. Pokud je vaše imunitní reakce příliš silná a dochází u vás ke ztíženému dýchání, točí se vám hlava či máte mdloby, je na místě nechat se dopravit do nemocnice, protože jste patrně na včelí bodnutí alergičtí. Pokud se však tato reakce nerozběhne, můžete si gratulovat. Včelí jed totiž obsahuje celou řadu léčivých a tělu prospěšných látek. To využívá speciální druh léčby zvaný apiterapie.

Apiterapie neznamená jen léčbu včelím jedem

Poté, co se vaše tělo popere s jedním žihadlem, každé další pro něj bude znamenat již menší zátěž. Prakticky nevědomky podstoupíte jeden z kroků apiterapie. Ta je známa především jako léčebná metoda přikládání včel k bodnutí nebolavé místo na lidském těle sužovaném například revmatismem, artritidou či dnou. Pomáhá i lidem postiženým roztroušenou sklerózou. Počítat musíte s bolestí jako při běžném žihadlu a s otokem. Důsledkem této procedury je ale obvykle minimálně zmírnění obtíží. Do apiterapie se ale řadí také celá řada dalších procedur včetně medových masáží, užívání medicinálních medů, dýchání vzduchu z včelího úlu, aplikace voskových obkladů apod.

Včelař

Domácí aplikaci včelího jedu se vyhněte

V případě včelího jedu se aplikace provádí v předem stanovených dávkách, které jsou postupně navyšovány tak, až se pacient dostane zhruba na 200 žihadel za dvouměsíční terapii. Rozhodně si včelí žihadla neaplikujte sami, v příliš vysokých dávkách je včelí jed pro lidské tělo toxický.

Až 100 včelích žihadel za měsíc doporučuje léčebná metoda zvaná apiterapie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!