Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nemožnost usnout / foto: shutterstock

Každý třetí Evropan trpí některou spánkovou poruchou

Pod obecným pojmem poruchy spánku se nemusí ukrývat pouze nespavost či potíže s usínáním. Počítají se mezi ně také nadměrná spavost, poruchy dýchání ve spánku či chrápání. S jejich zvládáním vám poradí ve spánkové laboratoři.

Řady lidí, jejichž spánek není v pořádku, se rozšiřují

V poslední době se zvyšuje především počet osob stižených některým typem spánkové poruchy. Zřejmě je to způsobeno hektickým životním stylem, zvýšenou mírou stresu a tlakem na výkon. Poruchy spánku se objevují nejčastěji u osob vystavených vyšší zodpovědnosti a složitému rozhodování. Často se však vyskytnou i u neurotických jedinců v souvislosti s projevy úzkostí a depresí. Trpíte-li poruchou spánku, měli byste najít v okolí svého bydliště specializované pracoviště, kde vás vyšetří a určí příčinu vašich obtíží.

Nekvalitní spánek

Ve spánkové laboratoři váš stav posoudí lékařský specialista

Pro většinu vyšetření není nutné hned chystat si se sebou věci na přespání. Monitorovaný spánek se doporučuje spíše u významných poruch dýchání ve spánku či abnormálním chrápání, které může být spojené se zástavou dechu, tedy spánkovou apnoe. Oficiální klasifikace ale pojmenovává i celou řadu dalších abnormalit spojených se spánkem. Jde například o zvýšenou spavost neboli hypersomnii, noční můry a mluvení ze spaní, pohyby ve spánku, poruchy spánkového rytmu a další.

Jak zjistíte, že trpíte spánkovou poruchou?

Osoby žijící v partnerském svazku obvykle na jejich abnormální chování v průběhu noci upozorní partner či partnerka. Lidé žijící single se musí spoléhat na vlastní pocity v průběhu dne. Jestliže se budíte rozlámaní a i po dostatečně dlouhém spánku nejste odpočatí, aniž byste k tomu měli závažný důvod, máte zřejmě potíže s kvalitou vašeho spánku. Objednání se do spánkové laboratoře by mělo být bráno i jako jakási prevence před závažnějšími chorobami. Počítejte ale s delšími termíny, zájemců je mnoho.

Únava z nedostatku spánku

Většina pojišťoven vyšetření ve spánkové laboratoři plně hradí

Nejste-li si jisti, raději se při objednání zeptejte, zda se to týká i té vaší. Do poradny se můžete objednat i z vlastního popudu, nepotřebujete tedy doporučení vašeho praktického lékaře. Časově nejnáročnější vyšetření spánku probíhá v noci a je doporučeno si sebou tedy přibalit pohodlné oblečení na spaní, domácí obuv a věci na převlečení druhý den. Ve spánku se vyšetřuje proud vzduchu před nosem a ústy, oční pohyby, dýchací pohyby břicha a hrudníku, svalové napětí, okysličení krve a provádí se také EEG. Výsledkem je doporučení léčby, kterou je následně vhodné konzultovat s praktickým lékařem a dohodnout se na dalším postupu.

Každý třetí Evropan trpí některou spánkovou poruchou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!