Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest břicha / foto: shutterstock

Endometrióza je tichým zabijákem ženské plodnosti. Braňte se včas

V poslední době vzrůstá počet žen, které se snaží otěhotnět v pozdějším věku po dlouhém období braní hormonální antikoncepce. Tato kombinace je pro mnohé fatální, vede totiž zákonitě k neúspěchu.

Ženy v minulosti neustále rodily nebo byly těhotné

Moderní doba však přinesla nový trend, odkládání těhotenství na co nejpozdější dobu s cílem vystudovat, užít si mládí a zabezpečit se na případnou budoucnost. Všechny tyto požadavky kladou na ženy enormní tlak, který je v konečném důsledku dožene k několikaleté konzumaci hormonální antikoncepce. A světe div se, po jejím vysazení žena nemůže otěhotnět. Příčina se hledá na všech frontách, ale ne a ne ji nalézt. Kromě pozměněného hormonálního profilu, který pro svoji stabilizaci vyžaduje čas, případně podávání odpovídajících preparátů, může být na vině také endometrióza neboli prorůstání buněk děložní sliznice do ostatních částí ženského pohlavního ústrojí nebo dokonce i do jiných orgánů nejen břišní dutiny.

Bolesti břicha

Jak se endometrióza projevuje?

Nejčastěji ji žena může poznat díky enormně silné bolesti v průběhu menstruace. Jestliže ji však tlumí analgetiky, endometrióza může dlouhá léta bujet, aniž by si jí všimla. To je bohužel nežádoucí situace, protože toto onemocnění může v konečném důsledku silně negativně ovlivnit ženskou plodnost. Mezi její nejčastější projevy patří kromě nepříjemné menstruace také chronická bolest objevující se v pánevní oblasti i mimo období menstruace, nepříjemný pohlavní styk, pocity řezání při močení, pohyby střev či chronická únava. Žena, která svému tělu naslouchá, tyto neobvyklé symptomy bude včas řešit a bude mít šanci endometrióze předejít.

Lze endometriózu léčit?

Kromě podávání hormonálních preparátů přistupují často lékaři také k chirurgickému odstranění nežádoucí tkáně prostřednictvím laparoskopické operace. Ta pomůže omezit množství srůstů a zlepšit jejich průchodnost.

Operace břicha

Pro ženy s endometriózou je poslední šancí na vlastního potomka umělé oplodnění

Jestliže chce žena s diagnostikovanou endometriózou otěhotnět, má prakticky jedinou šanci, která jí pomůže obejít negativa její choroby. Tou je umělé oplodnění spojené s odběrem vajíček v celkové narkóze a jejich následné oplodněním ve zkumavce. Předejde se tak potížím s neprůchodnými vejcovody i nedostatečně fungujícími vaječníky. I ženy s tímto závažným onemocněním tak mají reálnou šanci na početí vlastního potomka.

Endometrióza je tichým zabijákem ženské plodnosti. Braňte se včas

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!