Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opalování / foto: shutterstock

Chraňte svou pokožku proti UVB a UVA záření

Stále velké procento z nás řeší SPF faktor a ochranu pleti pouze v létě během opalování. To je ovšem chyba, pokožku bychom měli chránit celoročně.

Když už se bavíme o ochraně pleti, ujasněme si, co znamená SPF a také UVB a UVA záření.

K čemu slouží SPF faktor?

SPF faktor nebo-li z anglického jazyka Sun protection factor, je ochranný slunečný faktor, který koriguje pronikání škodlivého UVB záření do naší pokožky. UVB záření proniká do pokožky přes ozónovou vrstvu, jelikož ta však stále více slábne, může nám pleť ošklivě spálit. Pokožku také dehydratuje, ztenčuje, a tím pádem se na pleti tvoří vrásky a pokožka předčasně stárne.

Jaký SPF faktor zvolit?

Podle našeho fototypu si zvolíme SPF buď 15, 20, 30 nebo 50. Čím světlejší kůži máme, tím patříme do nižšího fototypu ( 1, 2 , 3, v exotických zemích až 4) a tím můžeme trávit na slunci kratší dobu bez ochrany, a tudíž tím vyšší bychom měli používat SPF. Pokud nebudeme vyloženě ležet na slunci, ale pouze se pohybovat třeba po cestě do práce, z práce, či ve městě, stačí nám SPF 15, který najdeme i v denních krémech, BB krémech nebo make-upech. Na přímém slunci už raději sáhneme po SPF 30. Padesátka není úplně nutná, rozdíl v propustnosti UVB záření do pokožky oproti třicítce je pouhé jedno procento. Ovšem mezi 15 a 30 je rozdíl čtyřprocentní.

Opalovací krém

Proč je nutné chránit pleť celoročně?

Proti UVA záření nás však SPF neochrání. Zde musíme hledat, zda krém obsahuje ochranu, která se značí UVA PF a počtem hvězdiček. Pět hvězdiček je nejvyšší ochrana. UVA záření proniká do pokožky přes sklo i další materiál, může být původce vzniku pigmentových skvrn a předčasného stárnutí pleti. Před UVA zářením proto chraňme pokožku po celý rok.

Ochrana pleti

Dbejme tedy o naši pleť neustále, přestože slunce právě přímo nepálí. Vhodnými kosmetickými produkty pleť nejen ochráníme, ale také jí dodáme hydrataci a výživu.

Chraňte svou pokožku proti UVB a UVA záření

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!