Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Roztoči v lůžkovinách / foto: shutterstock

Parazité ve velkém ohrožují naše zdraví hlavně v noci

Pouhým okem roztoče, bakterie ani většinu plísní neuvidíme. Kdybychom je však viděli, asi by nás pěkně vyděsilo, jaké množství parazitů s námi žije doma, potažmo v posteli.

Do matrace se za léta vsáknou litry potu, spoustu z nás si bere do postele psa či kočku. Pokud ještě navíc špatně větráme a máme v ložnici vlhko či nevhodný postelový rošt, živná půda pro roztoče a další mikro obyvatele je připravena. 

Jací parazité konkrétně s námi lůžko obývají?

V první řadě jde o prachové roztoče, kteří požírají šupinky naší kůže. Jejich trus je vysoce alergenní. Dále to mohou být viry, bakterie, plísně a houby. 
Nejvíce problematičtí jsou právě roztoči, kteří způsobují dlouhodobé alergie jako alergickou rýmu nebo průduškové astma, jelikož je spící jedinec při spánku vdechuje. Alergická reakce se tak objevuje především ráno po probuzení. Nejvíce roztočů se totiž nachází právě v matracích, takže i když byt pečlivě uklízíme, roztočům se nevyhneme, pokud se na ně opravdu nezaměříme.

Alergie na roztoče

Jak omezit množství nežádoucích obyvatelů ložnice?

V první řadě je potřeba ložnici pravidelně větrat, často měnit ložní povlečení a pro jistotu také matraci převracet, pokud ne úplně dobře odvětrává a vyhovuje nám při spánku z obou stran. Při výběru matrace je třeba se zamyslet nad materiálem, ze kterého je matrace vyrobena. Výborná je například z polyuretanové pěny, protože se skládá rovněž z celulózy, jež na sebe váže vodu a odpařuje ji. Vlhkost tak nezůstává uvnitř matrace. Další výhodou je určitě pratelný potah na matraci, nejlépe antibakteriální s obsahem stříbra či aloe vera. Jistě bude prospěšné, pokud i sama matrace bude obsahovat stříbro nebo měď.
Místnost, ve které spíme, by se neměla přetápět, v teple se totiž parazitům velice dobře daří. V zimě můžeme dát klidně matraci vymrznout na balkón. Přítomnost roztočů snížíme také pravidelným luxováním matrací a dalších částí postele.

Zdravé spaní

Pokud trpíme nějakými alergickými projevy, měli bychom se zamyslet právě nad stavem naší postele, lůžkovin a matrace. 

Parazité ve velkém ohrožují naše zdraví hlavně v noci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!