Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Salát z dračího ovoce / foto: shutterstock

Pitahaya aneb pusťte si do svého jídelníčku draka

Pitahaya neboli také dračí ovoce se řadí mezi exotické plody, které v prvé řadě zaujmou zvláštním vzhledem. Slupka pitahayi totiž připomíná dračí kůži, odtud tedy přízvisko dračí ovoce.

Pitahaya je plodem rostliny Hylocereus, která se řadí mezi kaktusovité. Široce se pěstuje v oblastech tropického pásma. Dračí ovoce seženete v obchodech či na tržištích po celém světě. Plodem je bobule se špičatými, odstávajícími šupinami. Konzumuje se pochopitelně pouze dužina.

Rostlina dračí ovoce

Přehlídka dračích barev

Podle různě barevné slupky rozeznáváme tři druhy dračího ovoce. Mezi nejznámější a nejlépe dostupný patří pitahaya s červenou slupkou a bílou dužinou. Chuť je spíše nevýrazná, plody se tedy využívají především na zdobení salátových mís či dortů.
Výraznější chuť, která se podobá chuti angreštu či kiwi, má pitahaya se žlutou slupkou a bílou dužinou.
Posledním druhem jsou červené plody s červenou dužinou, která velmi silně barví. Chutí se tento druh nejvíce podobá melounu či kiwi.

Vyzkoušejte, jak chutná drak

Dračí ovoce může chutnat sladce i kysele. Jeho chuť závisí na druhu i velikosti plodů. Můžeme ho podávat zakápnuté limetkovou šťávou, tato kombinace je velmi oblíbená. Dále  lze pitahayu kombinovat s dalšími druhy ovoce v podobě ovocných salátů či smoothie.

Žluté dračí ovoce

Dračí ovoce plné vitamínů

Dračí ovoce není zajímavé pouze tím, jak vypadá, ale především svými zdravotními přínosy. Pitahaya patří mezi antioxidanty, podporuje imunitu našeho těla, má rovněž antibakteriální účinky. Obsahuje spoustu vitamínů, například vitamín, C, B1, B2, B3 nebo karoten. Ovlivňuje hladinu cholesterolu, krevního tlaku, funkci štítné žlázy, stav kůže. Vyznačuje se také protiplísňovými účinky, zlepšuje funkci trávicího systému, zvyšuje metabolismus a regeneraci buněk. Patří mezi významné zdroje bílkovin, podílí se tedy rovněž na zvyšování svalové hmoty v těle.
Jak vidíte, dračí ovoce není jen exoticky vyhlížející plod, ale také plod plný zdraví prospěšných látek. Nejlépe se vám bude konzumovat tak, že ho překrojíte a vydlabete dužinu. Ovoce se však nedoporučuje konzumovat v období těhotenství a kojení.

Pitahaya aneb pusťe si draka do svého jídelníčku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!