Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vypadávání vlasů / foto: noPPonPat / shutterstock

Jak zastavit vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů je běžný stav a slouží na obnovu vlasového porostu. Pokud ale dochází k extrémnímu padání vlasů, je už takováto ztráta vlasů viditelná.

U mužů nejčastěji vznikají kouty, vlasová linie ustupuje. Při padání vlasů u žen jsou vlasy prořídlé po celé hlavě. Existuje více typů a také příčin padání vlasů. A to je důvod, proč se může projevit padání vlasů různými formami, má různé spouštěče a tedy i různé přístupy a možnosti léčby či odstranění problému.

Příčiny padání vlasů

Existuje téměř nespočetné množství příčin padání vlasů. Některé se dá zvrátit úplně, některé pouze zpomalit. Záleží na takzvaném spouštěči padání vlasů.

Dědičné vlivy

Nejčastějším spouštěčem padání vlasů u mužů je dědičnost. Je zapříčiněno androgenem dihydrotestosteron, proto se také odborně nazývá androgenní alopecie. I když se to možná nezdá, na tento typ padání vlasů trpí i ženy. Právě dědičné padání vlasů není při dnešních znalostech medicíny  možné léčit. Je možné pouze zpomalit jeho postup a šíření. Právě proto je velice důležitá prevence.

Hormonální změny

Hormonální změny jsou nejčastější příčinou padání vlasů u žen. Spouštěčem jsou hormonální výkyvy, ke kterým dochází v období těhotenství a po porodu, také při menopauze, dokonce při užívání antikoncepce, resp. jejím vysazení. Takovýto typ padání vlasů bývá pouze dočasný, všeobecně se označuje jako telogenní effluvium, protože padají vlasy nacházející se v růstové fáze zvané telogen. Po odstranění základního problému se růst vlasů opět obnoví. Tuto obnovu je vhodné podpořit správnými vitamíny na vlasy. Existují dokonce vitamíny vhodné pro těhotné ženy a kojící maminky, kterých se týká postpartum alopecia – tedy padání vlasů po porodu. U některých žen k němu dochází už během těhotenství.

Životospráva

Ano, i při vlasech je zdravá životospráva důležitá. Zdravá strava je důležitá pro pokožku hlavy a vlasy jakož i pro zbytek těla. Doporučují se hlavně bílkoviny a železo. Z hlediska vlasů jsou důležité také mastné kyseliny, zinek či vitamíny A, C, E a B komplex. Z pohledu těla mají vlasy nízkou prioritu. Když tělu něco chybí nebo toho nemá dostatek, ubere nejdříve přísun živin právě k vlasům i nehtům. Proto se problémy se životosprávou lehce odrazí kupříkladu na méně kvalitních vlasech, které mohou být lámavé, suché a bez života.

 

Stres

Běžný stres padání vlasů nezpůsobí. Za některými příčinami padání vlasů se ale skrývat může. Se stresem, skutečně výrazným, se může spojovat alopecia areata, telogenní effluvium a trichotillomanie. Při padání vlasů ze stresu padají vlasy v chomáčích. Pokud se podaří hladiny stresu snížit, vlasy většinou znovu narostou.

Kosmetické přípravky

Při péči o vlasy si ženy mnohdy škodí. Přílišná úprava vlasů, odbarvování, úprava vlasů za využití kulem a žehliček i trvalá zasahují do struktury vlasů. I některé kosmetické přípravky jsou příliš agresivní. Vlasy se kvůli tomu stávají křehkými a lámavými. A najednou si můžete všimnout, že jsou řidší a mdlé. V tomto případě nejde o klasické padání, spíše o lámání vlasů. Když však podráždíte i vlasovou pokožku, může se stát, že vlasy neudrží a ty začnou padat dříve, než by měly. Pokud není vlasová pokožka zjizvená, dá se padání vlasů zvrátit. Pokud jsou problémem „pouze“ zničené lámavé vlasy, je náprava také možná.

Možnosti léčby vypadávání vlasů

Ne každý typ padání vlasů je „léčitelný“. A způsob léčby závisí od příčiny padání vlasů. Proto není divu, že někomu stačí obyčejný kopřivový šampon nebo vajíčkový zábal a vlasy jsou opět krásné. Někomu nepomůže ani lék na předpis.

Tak jako při jiných kosmetických či zdravotních problémech, je důležitá prevence. Pokud víte, že se v rodině pleš dědí, můžete nástup výrazného plešatění zpomalit a oddálit. Pokud víte, že jste před časem prožila trauma a následkem je padání vlasů, dokážete pomoci rychlejší regeneraci. Pokud nedokážete spouštěč padání vlasů identifikovat, je vhodné obrátit se na trichologa. Příčinou může být i skryté neléčené onemocnění, nebo naopak užívání určitých léků.

Vitamíny

Vitamíny na vlasy patří mezi přípravky proti padání vlasů, které pomáhají tělu zevnitř. Dodávají vitamíny a minerály přesně pro potřeby vlasů, nehtů a pokožky. Vitamín první volby bývá biotin. Komplexnější směsi obsahují i vitamín A, C, D, E, i ostatní vitamíny B komplexu. Jsou obohaceny také o proteiny, zinek, magnesium a podobně.

Doplňky stravy

Doplňky stravy jsou určeny pro specifičtější problémy. Jde často o rostlinné extrakty v kombinaci s vitamíny a minerály. Saw palmetto je vynikající DHT blokátor, prospěšný jako prevence dědičného padání vlasů. Zpomaluje nezvratný proces plešatění a účinkuje u mužů i u žen. Taková kopřiva, pískavice, lněná semínka pomáhají zevnitř i zvenčí. Proto bývají často součástí jednak vitamínů na vlasy a také šamponů proti padání vlasů.

Domácí léčba

Domácí léčba padání vlasů zahrnuje ošetření vlasů zvenčí a nejúspěšnější bývá při poškozených vlasech. Různé zábaly a masky na vlasy pomáhají zachovat krásu vlasů, které už vyrostly. Jde však o mrtvou tkáň a účinné látky jenom udržují strukturu vlasu. Domácí šampony a masky pomáhají také vlasové pokožce, aby zůstala zdráva. Lupy a infekce na vlasové pokožce totiž rovněž zhoršují růst vlasů.

Úspěšnost léčby a formy léčby tedy závisí od příčiny padání vlasů. Vitamíny na vlasy jsou vynikající pomůckou pro podporu růstu zdravých vlasů a jsou vhodné pro každého. Tinktury a vlasové aktivátory vyživují vlasovou pokožku, nejmodernější technologie umožňují postupné uvolňování účinných látek. Některé šampony brání zápalovým procesům na hlavě, další stimulují vlasové folikuly, jiné blokují nežádoucí látky v jejich záškodnickém působení na růst vlasů. Pokud najdete kombinaci toho pravého pro vás, je jedno, jestli je to šampon proti vypadávaní vlasů či kondicionér, vlasový aktivátor, rostlinný extrakt nebo pilulka. Nezapomínejte, že vlasy rostou v cyklech a než se dostaví výsledek, může projít 3 až 6 měsíců.

Jak zastavit vypadávání vlasů?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!