Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pitný režim / foto: shutterstock

Pravidelný pitný režim pomáhá zdraví, náladě i koncentraci

Pijte vodu! Že je hydratace organismu důležitá a měli byste dodržovat nějaký pitný režim, to už jste určitě někdy slyšeli. Ale víte proč vlastně? Pojďme se tak společně naučit pít vodu.

Základem je pravidelnost

Co může být na pití vody tak složitého, říkáte si. Nejčastěji to bývá donucení se k pravidelnosti. To, že do sebe večer nalijete dva litry tekutiny, rozhodně není řešením. Pít je nutné rovnoměrně během celého dne. Večer naopak ještě méně než přes den, celé tělo se s přibývajícím časem více a více věnuje regeneraci, ledviny nevyjímaje. Když je k večeru zahltíte větším množstvím vody, budou se namísto regeneraci muset věnovat právě filtraci vody.

Pití vody

Jak se donutit pravidelně pít?

Ideální je začít sklenicí vody hned po probuzení. Do těla tak dostanete tekutinu, kterou jste přes noc ztratili. Váš organismus se nastartuje a je připravený dále fungovat. Během dne poté pijte pravidelně, nikoliv pouze tehdy, když máte pocit žízně.

Abyste si na rovnoměrný pitný režim zvykli, můžete u sebe například neustále nosit lahev s vodou. Tím, že ji budete mít stále po ruce, podvědomě z ní budete upíjet. V krajním případě si pak můžete na svém telefonu nastavit upozornění, které vás k pití bude nutit. Existují i přímo k tomuto účelu stvořené aplikace, které v kombinaci s například chytrým náramkem či hodinkami samy rozpoznají, že jste už dlouho nepili.

Možná vám také dělá problém pít jen samotnou vodu. Možná už jste jí přepití. V takovém případě si do vody přidejte citron, mátu či jiné ovoce nebo zeleninu. Chuť bude hned výraznější a na účinku tím nic neztratíte. Pozor, bavíme se zde výhradně o pití vody, slazené a ochucené nápoje nejsou alternativou, ty nemají se zdravým životním stylem nic společného.

Důležitá je také otázka množství vypité vody. Doporučuje se, aby dospělý muž vypil denně zhruba 2 až 3 litry vody, žena pak o půl litru méně. Konkrétní číslo ale záleží na váze, vašem životním stylu, fyzické kondici, množství pohybu, tom, jestli se potíte hodně či málo, a také na ročním období a počasí, které venku panuje.

Pitný režim

Proč vlastně pít čistou vodu?

Co je vlastně na té obyčejné vodě tak zázračného, že bychom ji měli denně pít? Pozitivních účinků na náš organismus má hned několik. Okysličuje krev, která tak v žilách proudí snadněji a lépe pak pomáhá měnit tuky na energii, usnadňuje trávení a hraje důležitou roli při čištění organismu. Toxiny, odpadní a další látky, kterých se naše těla pravidelně zbavují, z nich odchází právě ve vodě. Při dostatečné hydrataci se jich zbavíte snáz a ve větším množství.

Negativní důsledky nedostatečného dodržování pitného režimu se nejprve projevují pozvolna. Může vás bolet hlava, cítíte únavu, nejste schopni se koncentrovat a zhoršuje se vám nálada. Dlouhodobá absence dostatečného množství vody v těle pak může vést k závažnějším problémům, například s ledvinami.

K tomuto článku není otevřena diskuze