Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Otec u porodu / foto: shutterstock

Hypnoporod by chtěli zažít i muži, tvrdí 9 z 10 porodních asistentek

Slovo porod před nastávající maminkou pohybující se ve 3. trimestru s ohromným břichem raději neříkejte.

Proč je porod důvodem k obavám?

Zatímco porod vzbuzuje ve většině budoucích matek obavy především z důvodu představy nezvladatelné bolesti a zážitku, který nelze k ničemu přirovnat, hypnoporod je spíše něčím, co láká k prozkoumání. Tělo a mysl se při něm uvedou do stavu, v němž je vnímání bolesti méně intenzivní, přesto je vědomí ženy plně přítomno a řídí průbě celého procesu. Porod v hypnóze vlastně nezní tak špatně, jen je potřeba se umět do tohoto stavu samovolně dostat. To může být v některých konvenčních porodnicích docela oříšek.

Spokojená maminka

Nepodcenit trénink

K uvedení do stavu změněného vědomí je možno využít několik berliček, zejména příjemné uvolňující hudby, aromaterapie anebo přítomnosti zkušené osoby, která vás celým procesem provede. Hypnóza není ale efektivní pouze při porodu. Využít ji můžete například i v zubní ordinaci v průběhu bolestivého ošetření. Hypnózou lze obejít vědomé pocity a přesvědčit tělo, že bolest, kterou pociťuje, není nic jiného než lehce nepříjemný tlak. Aby toho byl člověk schopen, je potřeba nepodcenit přípravu. Její součástí je nácvik dokonalého uvolnění a vizualizace příjemných zážitků. Je totiž potřeba hlavu naprogramovat tak, aby bolest vnímala jen jako dočasné nepohodlí.

Porod jako krásný zážitek

Naše kultura vnímá porod jako nepříjemný zážitek

I to je příčinou toho, proč má mnoho žen spojeno zrození nového života s očekáváním bolesti, kterou je nutno přestát. Existují však i společenství, která berou porod jako naprosto přirozenou součást života a mladé dívky jsou vědomě připravovány na to, aby se na tento akt těšily. Očekávání bezbolestného porodu mnohdy vede k tomu, že opravdu porod bez bolesti zažijí, což má v konečném důsledku vliv i na jejich miminko. Děti narozené technikou hypnoporodu bývají klidnější, zdravější a lépe prospívají. Celkově mají pozitivnější přístup k životu a v pozdější dospělosti trpí méně strachem a úzkostmi.

Hypnoporod by chtěli zažít i muži, tvrdí 9 z 10 porodních asistentek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!