Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chia / foto: Shutterstock

Chia semínka jsou zázrakem nejen pro diabetiky

Na to jak jsou malá, jsou jejich účinky úžasné. Jde o chia semínka, která jsou zdrojem celé řady výživných látek od sacharidů, nenasycených mastných kyselin po proteiny.

Superpotravina nového tisíciletí

Možná jste již v souvislost s chia semínky slyšeli o ohromných možnostech jejich využití v teplé i studené kuchyni a jejich výjimečných vlastnostech. Tato černá zrnka podobná našemu máku toho ale v sobě skrývají mnohem více. Mimo jiné dokážou snížit hladinu krevního cukru a jejich gelová forma vznikající nasátím vody pomáhá s hubnutím díky naplnění žaludku vlákninou vedoucímu k pocitu sytosti. Chia semínka jsou totiž schopná velice efektivně do sebe nasát vodu a zvýšit tak několikanásobně svůj objem. To vše při zachování původních výživných vlastností.

Chia semínka v jogurtu

Co jsou chia semínka?

Jde o semena rostliny zvané šalvěj hispánská vyskytující se převážně v jižní a střední Americe. Právě díky její lokaci patřily k prvním konzumentům chia semínek jihoameričtí indiáni, kterým sloužila především jako zdroj energie na dlouhých výpravách. Kvůli jejím specifickým nárokům tuto rostlinu bohužel jinde než v původních podmínkách vypěstovat nelze. To je hlavním důvodem vyšší ceny chia semínek.

V čem spočívají výhody této potraviny?

Především ve vysokém obsahu látek pozitivně ovlivňujících lidský organismus. Chia semínka jsou totiž významným zdrojem vápníku, antioxidantů, proteinů, ale i nenasycených mastných kyselin a dalších vitamínů a minerálů, které naše tělo nezbytně potřebuje.

Chia semínka v pudinku

Jak chia semínka konzumovat?

Stačí je jednoduše přisypat do salátu anebo využít jejich účinků na navázání vody a zahušťovat jimi různé omáčky nebo guláše. Přidat je můžete i do dezertu. Jejich konzumace se díky povzbuzujícím vlastnostem doporučuje spíše v dopoledních hodinách. Není také vhodné překračovat doporučené denní množství, které se pro většinu osob pohybuje okolo 2 až 3 čajových lžiček. Pozor by si ale měli dávat osoby trpící nízkým tlakem, ten totiž chia semínka ještě snižují. Pro tyto lidi je doporučená denní dávka tohoto zázraku ještě nižší.

 

Chia semínka jsou zázrakem nejen pro diabetiky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!