Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Problematická pleť / foto: shutterstock

Co rouška udělá s pletí

Pravdou je, že nošení roušky prokazatelně zabraňuje přenosu virů a infekcí, zároveň však rouška může nadělat pěknou paseku s naší pletí.

Rok 2020 si získal příznačný název „doba roušková“. Je to především díky rouškám, které nosíme už od jara. Někdo je nosí na každém kroku, protože věří tomu, že zabrání šíření viru do okolí. Jiní roušky popírají a odmítají je nosit i v zalidněných místech. Jak je to doopravdy? Škodí nám rouška, nebo pomáhá?

Chrání rouška naše zdraví?

Rouška skutečně chrání naše zdraví, ovšem pouze částečně. Brání šíření infekce tím, že pokud její nositel zakašle, kýchne, nebo „prskne“, rouška většinu nákazy nepustí dál. Proto se především na jaře všude šířilo heslo: Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Faktem ovšem je, nošení roušek může i škodit. Kdo roušku nosí, dýchá vlastní bakterie zpět. To, co má z těla odejít pryč, nám rouška vrátí zpátky do těla. Proto můžete po delší době s rouškou pociťovat únavu, závratě, nebo na vás mohou jít dokonce mdloby.

Nepříjemná rouška

Jak rouška působí na naši pleť

Stejně jako má nedostatek kyslíku vliv na naše tělo a mysl, působí i na naši pleť. Ta se může stát podrážděnou, zapařenou, může se na ní objevit akné nebo jiná vyrážka, která se nošením ještě zhoršuje. Někdo má po nošení roušky naopak pleť vysušenou a povadlou. Je to tím, že pod rouškou dochází k narušení přirozené bariéry naší pleti a bakterie se tak mohou množit mnohem rychleji. Co tedy s tím?

Problémy s pletí

Základy zdravého zacházení s rouškou

Jak už jistě dobře víte, roušku je potřeba často měnit. Neměla by být orosená nebo dokonce mokrá. Pak už nám není prakticky k ničemu a nejen, že nám škodí, ale ani nás nechrání. Snažte se vyhnout nanášení make-upů a hutných pleťových krémů, které by mohly pokožku dusit. Nechte pleť raději pod rouškou dýchat, jak jen to je možné. V každé chvilce, kdy můžete, roušku sundejte a dýchejte čerstvý vzduch. Pokud nevozíte v autě cizí osoby, roušku sundávejte. Jak jsme již zmínili, dlouho nasazená rouška může způsobovat mdloby a únavu, což je za volantem ještě nebezpečnější, než když jdete pěšky.

Na závěr doporučíme nosit s sebou vždy lahev s čistou vodou. V případě, že se vám točí hlava, nebo vám není dobře, voda vás osvěží a pomůže se vzpamatovat.

Co rouška udělá s pletí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!