Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Onemocnění / foto: shutterstock

Nedostatkem vitamínu D trpí v zimě každý druhý Čech

Vitamín D je velmi zásadní pro funkční imunitní systém. Jeho nedostatek se projevuje nejen častějšími zlomeninami kosti, ale také větší náchylnosti k virovým a bakteriálním onemocněním.

V létě si vitamín D vytvoří tělo samo

Stačí se pravidelně vystavovat slunečním paprskům, které nastartují v lidském těle procesy potřebné pro správný metabolismus vápníku a fosforu a díky tomu také pevné kosti a silnou imunitu. V zimě je to trochu horší. Slunečních paprsků je méně a navíc jsou vyzařovány pod nižším úhlem. Jejich intenzita tedy na optimální vytvoření potřebných dávek vitamínu D nestačí. Lékařské výzkumy ukazují, že nedostatek vitamínu D je v našich končinách opravdu velmi rozšířeným problémem a v chladnějším období roku je potřeba tento prvek pravidelně doplňovat.

Sluneční energie

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu D

Lidské tělo je schopno vitamíny a minerály přijmout nejsnáze v podobě, která je mu nejpřirozenější, tedy z potravy. Vitamín D je obsažen především v mořských rybách, mléčných výrobcích, játrech, vejcích, kvasnicích, houbách a dalších. Proto abyste do sebe dostali doporučenou denní dávku tohoto vitamínu, museli byste každý den zkonzumovat alespoň čtvrt kila mořských ryb anebo celý kilogram ryb sladkovodních. To je poměrně nereálné. Toto množství lze ale nahradit například konzumací koncentrovaného rybího tuku, který mnoho z nás nenávidí ještě z dětských let. Velké procento vitamínu D je obsaženo také v kvasnicích, optimální je jejich konzumace v čerstvé podobě, například ve formě pomazánky či polévky. Skvělou alternativou k těmto ne tolik oblíbeným potravinám jsou houby, především asijské. Velké procento vitamínu D bylo studií Státního zdravotního ústavu prokázáno u houby zvané Jidášovo ucho, která je často přidávána do pokrmů asijské kuchyně.

Vitamin D

Kde se vitamín D nevyskytuje?

Existuje mnoho mýtů o tom, které potraviny obsahují vitamín D. Často se zmiňuje například kakao, avokádo či kokosový olej. Úplně bez obsahu tohoto vitamínu tyto potraviny sice nejsou, jeho množství je však zanedbatelné.

Nedostatkem vitamínu D trpí v zimě každý druhý Čech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!