Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hematofobie / foto: shutterstock

Hematofobie aneb když pouhý pohled na krev vyvolává pocit úzkosti

Nepřiměřený strach z krve se nazývá hematofobie a jedná se o druh psychické poruchy. Řadí se do skupiny fobií, což jsou úzkostné poruchy, které se vyznačují chorobným, bezdůvodným strachem z lidí, věcí nebo situací.

Může jít až o ochromující strach, který narušuje běžné fungování jedince v jeho životě. Člověk si svůj nesmyslný strach uvědomuje, avšak nedokáže ho ovládnout. Hematofobie patří mezi velmi časté druhy fobií. Bývá spojena se strachem z krevních odběrů a jehel či injekčních stříkaček obecně. 

Jak se hematofobie projevuje?

Chorobný strach z krve se projevuje typickými příznaky jako je dušnost, sucho v ústech, bolest na hrudi, závratě, bušení srdce, nauzea, zvracení, pocity na omdlení, brnění končetin nebo až kolaps se ztrátou vědomí. 

Řezná rána
Řezná rána / foto:shutterstock

Příčiny fobie 

Do jisté míry může být strach z krve vrozený, protože krev symbolizuje zranění, ohrožení života, ale jde i o strach běžný, ne nadměrný. Příčinou hematofobie může být také vrozená úzkost. Ve velkém procentu případů sahá počátek vzniku fobie do dětství a bývá spojován s nějakým negativním, zraňujícím zážitkem. S narůstajícím věkem většinou příznaky hematofobie slábnou.
Hematofobií trpí častěji ženy než muži a také celkově osoby s labilnější povahou. U někoho se příznaky chorobného strachu mohou objevit až po závažné stresové situaci, například po havárii, přepadení nebo přítomnosti na válečné misi.

Léčba hematofobie

Hematofobie se v podstatě nijak neléčí, nicméně je samozřejmě vhodné prodiskutovat své úzkosti s odborníkem. Pokud jedinci jeho strach závažně ovlivňuje život, má silné potíže například při odběrech krve, zákrocích u zubaře a podobně, lze podávat léky proti úzkostem, či docházet na terapie.

Hematofobie aneb když pouhý pohled na krev vyvolává pocit úzkosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!