Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Inkontinence / foto: dentimedshop.cz

Inkontinence - problém, o kterém se nemluví, přitom by se mělo

Nepříjemné situace spojené s únikem moči rozhodně netrápí pouze postarší část naší populace, mnohdy se týká také mladších ročníků. Existují však způsoby, jak projevy nechtěného úniku moči zmírnit, případně zcela eliminovat.

Nechtěný únik moči neboli inkontinence bývá nepříjemnou záležitostí, která pacienty omezuje nejen po fyzické stránce. Postižení trpí často pocitem studu a zahanbení, což jim mnohdy brání řešit tento problém s odborníky. Pokud by však svoji situaci začali řešit včas, mohli by se dozvědět, že existují účinná a funkční řešení pro boj s inkontinencí.

Inkontinence leckdy poukazuje na vážné onemocnění

V první řadě je vhodné odhalit příčinu inkontinence. Mnohdy se za tímto problémem totiž skrývá jiné onemocnění a únik moči je pouze jeho projevem. Může jít o zánět močových cest, gynekologické problémy, onemocnění prostaty, nebo počínající cukrovku. V takovém případě zahájí lékař léčbu nebo doporučí operativní zákrok, který pomůže odstranit původní problém a s ním spojený nechtěný únik moči. Majoritní podíl na inkontinenci mají však povolené svaly pánevního dna.

Posilování pánevního dna jako řešení incontinence

Pokud za nechtěným únikem moči stojí právě ochablé svalstvo pánve, může si dotyčný od problému pomoci sám. Postačí mu k tomu série speciálních cviků, které jsou přímo určeny k posílení pánevního dna a které, pokud jsou prováděny pravidelně a důsledně, přináší znatelné výsledky. Nemusíte se obávat, nejde o nic náročného a nebude k tomuto zdravotnímu cvičení potřebovat žádné speciální pomůcky. Dokonce jde o natolik diskrétní záležitost, že si můžete pohodlně zacvičit i v zaměstnání nebo na autobusové zastávce a nikdo ani nepozná, že právě pečujete o své pánevní dno.

Překonat ostych a stud se rozhodně vyplatí

Pokud se také vám stává, že i při mírnějším kýchnutí nebo spontánním smíchu nejste schopni zadržet moč a bez inkontinenční vložky raději nevycházíte z domu, odhoďte stud a promluvte si o svém problému s odborníkem. Mnohdy bývá problém řešitelný snadněji, než si dokážete představit, a často může ke zkvalitnění vašeho života přispět dobře mířená rada či návod, jak problémy s inkontinencí zmírnit, případně se jich zbavit zcela.

Inkontinence - problém, o kterém se nemluví, přitom by se mělo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!