Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rentgen plic / foto: shutterstock

TuberkuIóza stále představuje celosvětové riziko

Světový den boje proti tuberkulóze spadá právě na 24. březen. V tento den roku 1882 představil německý lékař Robert Koch výsledky svého výzkumu, a sice výskyt závažného bacila tuberkulózy.

Co přesně je tuberkulóza?

Tuberkulóza, TBC, souchotiny nebo také oubytě je velice vážné infekční onemocnění. Způsobují ho bakterie, které napadají především plíce. Choroba se šíří vzduchem pomocí kapének. Hlavním zdrojem infekce je tedy dýchací ústrojí nakaženého jedince. 
Onemocnění se nejčastěji projevuje silným kašlem s vykašláváním krve a horečkou. Může se přidat malátnost, úbytek na váze, pocení, dušnost a těžká únava. Inkubační doba nemoci se pohybuje v rozmezí 6 - 8 týdnů.

Bakterie tuberkulózy

Léčba tuberkulózy

TBC se léčí antibiotiky, konkrétně tedy antituberkulotiky, která se musí různě kombinovat, aby nedošlo ke vzniku rezistence vůči jednotlivým medikamentům. Je nutné pacienta zbavit co možná největšího množství bakterií. Doba léčby se odvíjí od rozsahu nemoci, trvá zhruba 6 až 9 měsíců. 
Základní prevence spočívá v posilování imunity a dodržování osobní hygieny. Každý dlouhotrvající kašel či horečka nebo vykašlávání krve by mělo být lékařem neprodleně vyšetřeno. 

Kašel

Výskyt tuberkulózy u nás

V našich podmínkách se choroba vyskytuje především u jedinců nad 60 let věku. Pravděpodobnost nákazy je vyšší u mužů, u osob se sníženou imunitou (například HIV pozitivní) a u osob se špatnými sociálně-ekonomickými životními podmínkami (bezdomovci, narkomané aj.). Tuberkulózní bacil může člověk v sobě nosit i několik let, než se projeví.
Nákazu tuberkulózou odhalí lékaři pomocí rentgenového snímku, analýzy slin a kožního testu. Důležitý je také tuberkulinový test.

V roce 2010 u nás bylo zrušeno povinné plošné očkování proti TBC a očkují se pouze jedinci z rizikových skupin. Zatím u nás nedošlo k masivnějšímu rozvinutí této nebezpečné nemoci, známá jsou pouze občasná lokální ohniska.

Výskyt tuberkulózy ve světě

I přes to, že naše země patří mezi oblasti s minimálním výskytem této nemoci, právě díky včasnému proočkování dětí, existují země, kde je výskyt onemocnění masivní a lidé umírají. Předpokládá se, že jím na světě trpí celá třetina lidstva. Nákaza je rozšířena nerovnoměrně, valná většina připadá na rozvojové země.

TuberkuIóza stále představuje celosvětové riziko

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!