Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chřestové závitky / foto: shutterstock

Chřestová sezona je v plném proudu! Jak tato zelenina prospívá zdraví?

Konzumace zeleniny se doporučuje v každé dietě. Důvodem je vynikající složení, kterým se jednotlivé druhy pyšní. Vezměme si třeba takový chřest - uvnitř byste našli tolik vitaminů, že to ani na prstech jedné ruky nelze spočítat.

Na chřestovou sezonu se těší nejeden kuchař. Mluvíme o oblíbené zelenině, která je většinou zelené nebo bílé barvy. K sehnání je však i fialová varianta, která je stejně chutná. Používá se při přípravě celé spousty dobrot, k nimž patří například polévky, omáčky na těstoviny nebo tvoří přílohu k masu nebo rybě.

Chřest v kuchyni

Zelenina plná živin

Jak již bylo zmíněno, chřest je výjimečný hlavně pro své složení zahrnující hromadu vitaminů (například vitamin C, K, A nebo vitamin E). Dále se v něm ukrývá důležitá kyselina listová, draslík, fosfor a samozřejmě i nepostradatelná vláknina prospívající našemu trávení.

Chřest jako celek je skvělým antioxidantem. Umí tedy chránit buňky před poškozením a volnými radikály, také před oxidačním stresem, který má tendenci zrychlovat stárnutí, a velkou měrou se podílí na vzniku závažných onemocnění, mezi něž se řadí i velice nebezpečná rakovina.

Pro zdravý trávicí trakt

Konzumace chřestu se opravdu vyplatí. Ideálně ho přidejte mezi jinou zeleninu, ať doplníte minerály a živiny komplexně. Pokud nebudete zapomínat na chřest, zlepší se vám trávicí trakt. Důvodem je vysoký obsah zmiňované vlákniny, která v kombinaci s dalšími živinami nacházejícími se uvnitř chřestu zvětšuje objem stolice a napomáhá k pravidelnému vyprazdňování.

Zdravý chřest

Pro nižší krevní tlak

Patříte mezi jedince, které trápí vysoký krevní tlak? Je načase ho snížit, ať předejdete náhlým zdravotním komplikacím, jako je cévní mozková příhoda nebo infarkt myokardu. S pomocí chřestu se váš tlak ustálí na skvělé hodnotě.

 

Zdroj:

https://cs.medlicker.com/1428-chrest

Chřestová sezona je v plném proudu! Jak zelenina prospívá zdraví?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!