Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Greta Thunberg / foto: Liv Oeian / Shutterstock.com

Aspergerův syndrom postihuje stále více lidí. Jsou proti němu bezbranní

Zdá se, jakoby se v nedávné době roztrhl pytel s lidmi, kterým byl diagnostikován Aspergerův syndrom. Kromě Grety Thunberg se k němu přihlásil také Elon Musk a další známé osobnosti.

Kdo měl Aspergera?

Někteří psychologové se dokonce nebojí odvážného tvrzení o tom, že symptomy tohoto duševního onemocnění museli trpět v minulosti i někteří známí vědci, spisovatelé a vynálezci včetně Ernsta Hemingwaye, Alberta Einsteina či Nikoly Tesly. Kde je pravda a nakolik jde o efekt vznikající v důsledku zaměření pozornosti na konkrétní téma?

Albert Einstein

Aspergerův syndrom je poruchou autistického spektra

Aspergerův syndrom se projevuje celou řadou poruch, které ovlivňují řečovou, pohybovou, sociální, emotivní i kognitivní stránku člověka. Děti i dospělí trpící Aspergerovým syndromem trpí nedostatečností v sociální interakci, často zaostává také vývoje jejich řeči a typický je i neohrabaný pohyb či strnulá gesta. Každý takto postižený jedinec má ale chorobu rozvinutou jinak. Někdo má oslabenou poznávací složku a je nejraději ve svém vlastním světě, jiný zase rád své okolí zkoumá a informace, které získá, má tendenci třídit, skládat a systematizovat.

Typické projevy Aspergera

Jedinci trpící tímto druhem autismu na rozdíl od běžných autistů nejsou postižení poruchami řeči, zcela však postrádají abstraktní myšlení, z čehož mohou plynout některé školní problémy. Na druhou stranu vynikají v učení se vzorcům, seznamům a faktům. Inteligence touto chorobou obvykle nebývá postižena a jedinci trpící Aspergerem bývají průměrně až nadprůměrně inteligentní. Zároveň jsou poměrně společenští, proto je těžké u nich poruchu rozeznat. Při rozhovoru však nejsou schopni vnímat druhou stranu, ignorují gesta, výraz obličeje, nezájem posluchače je neodradí od sáhodlouhého vysvětlování.

Poruchy chování

Láska k rutině

Lidé, kterým byl diagnostikován Aspergerův syndrom, potřebují každý den své rituály. Milují rutinu a jakákoliv její změna je může vykolejit. Následkem toho mohou trpět úzkostmi, depresemi či vyvolávat agresivní výbuchy. Typické je pro ně také podivínské chování, neobvyklé zájmy spočívající například ve studiu vesmíru, sběratelství, ale i posedlostí jinými tématy. V dospělosti mívají tito lidé problém udržet si zaměstnání či nalézt odpovídající partnerský vztah. Pravdou je, že spektrum příznaků doprovázejících Aspergerův syndrom je tak široké, že se v nich musí najít téměř každý. Pro přesnou diagnostiku tedy raději navštivte odborné pracoviště.

 

Zdroje:

https://www.autism-society.org/what-is/aspergers-syndrome/

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57045770

Aspergerův syndrom postihuje stále více lidí. Jsou proti němu bezbranní

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1