Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čaj z černého bezu / foto: shutterstock

Černému bezu bývala v minulosti přisuzována tajemná moc

Říkalo se, že bezinky nošené při sobě ochraňovaly před zlými silami. Dokonce snad bezové keře obývali čarodějnice a duchové, aby ochraňovali okolí. Proto si je lidé vysazovali v blízkosti svých obydlí.

Dnes se na černý bez pohlíží především jako na bylinku, která může být velmi prospěšná našemu zdraví. 

Pozitiva pro naše tělo

Květy černého bezu obsahují spoustu vitamínů, konkrétně B1, B2, B3, C a A, dále bioflavonoidy, které jsou přínosné pro své antioxidační, protizánětlivé, protibakteriální i protirakovinné účinky. Najdete v nich také chlorogenové kyseliny, které pozitivně působí při alergiích a dokáží ovlivňovat hladinu glukózy v krvi. Rovněž účinně působí na trávicí systém, zabraňují zácpě. 

Černý bez podporuje pocení, tudíž pomáhá snižovat horečku, působí pozitivně při onemocnění horních cest dýchacích, usnadňuje vykašlávání. Také působí močopudně, doporučuje se tedy užívat při onemocnění ledvin a srdce. 

Černý bez je využíván rovněž k léčbě různých kožních neduhů, jako je lupénka, ekzémy, dermatitida či akné. Lze jím ošetřit různé odřeniny, praskliny kůže či pokožku popálenou sluncem. Zesvětluje pihy i stařecké skvrny.

Jak vyrobit sirup z černého bezu

Je to velmi jednoduché. Nasbíráme si 40 kusů květu černého bezu, dále si připravíme 3 - 4 citróny, 80g kyseliny citrónové a 1,5 - 2 kilogramy cukru krupice. Květy bezu lehce opláchneme, abychom nesmyli všechen pyl, protože právě pyl zaručuje kvalitu sirupu. Necháme přejít varem 2,5 - 3 litry vody. Do vody vsypeme kyselinu citrónovou a necháme zchladnout. Květy a na kolečka pokrájený, řádně omytý citron vložíme do mísy a zalijeme vodou s kyselinou citrónovou. Zakryjeme utěrkou a necháme louhovat 24 hodin. Poté výluh přecedíme přes gázu. Přisypeme cukr v množství na 1 litr 1kg cukru a za občasného míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a ode dna nezačnou stoupat bublinky. Horkou tekutinu vlijeme do připravených lahví, uzavřeme a otočené dnem vzhůru necháme vychladnout. Skladujeme na tmavém, chladném místě, po otevření v chladničce.

Z černého bezu si můžete vyrobit čaje, sirupy, šťávy, ale také víno či likér. Bezový květ lze také stejně jako například květák obalit v těstíčku a osmažit. Je to vynikající pochoutka.

Bezový květ

Výroba pleťové masky

Výše jsem zmínila, že se černý bez využívá také v kosmetice. Pleťovou masku si vyrobíme smícháním heřmánku, lípy a černého bezu, od každého druhu po stejném dílu květů. Květovou směs přelijeme vroucí vodou v takovém množství, až se vytvoří směs konzistence kaše. Teplou směs zabalíme do gázy, přiložíme na pleť. Necháme dvacet minut působit a poté pleť omyjeme. 

Pokud jste tedy dosud černý bez opomíjeli, zkuste si letos něco dobrého a blahodárného z něj připravit.


Zdroje:

https://hobby.instory.cz/4530-zacina-obdobi-bezu-vyrobit-si-z-nej-muzete-nejen-lecivy-sirup-ale-i-kosmetiku.html

https://www.recepty.cz/recept/vonavy-sirup-z-bezinkovych-kvetu-145514

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/co-vsechno-umi-cerny-bez-18074

 

 

Černému bezu bývala v minulosti přisuzována tajemná moc

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!