Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Týraná žena / foto: shutterstock

Prokázána souvislost mezi psychickým týráním a vznikem onkologického onemocnění

Onkologické onemocnění je důsledkem negativních vlivů. Může je způsobit nezdravý životní styl, jako příliš velké množství toxických látek, například alkohol, drogy nebo špatná strava, ale také stres.

Prožitá traumata se sčítají

Stresující situace jako psychické týrání v raném dětství mohou mít negativní dopad na onkologická onemocnění v dospělosti. Prožitá traumata, jako smrt v rodině, zanedbávání, sexuální násilí, finanční potíže rodiny, duševní onemocnění v rodině či další nepříznivé okolnosti mohou mít vliv na člověka již v dětském věku a v dospělosti způsobit vznik onkologických onemocnění.  

Psychické trauma
Psychické trauma – Zdroj: Shutterstock.com

Nejen ovlivnění psychiky

Drsné rodinné prostředí ovlivňuje stresové reakce v pozdějším věku a může mít vliv na rozvoj onemocnění, čímže se u dané osoby zvyšuje riziko jak duševních, tak také fyzických onemocnění. Prožité neštěstí také zvyšuje v pozdějším věku nadměrné pití, užívání návykových látek a holdování nezdravému životnímu stylu. V této návaznosti se může rovněž rozvinout i onkologické onemocnění, či cirhóza jater nebo další nemoci, jejichž včasným neléčením se může stav nemocného zhoršovat až k rakovině.

Onkologické vyšetření
Onkologické vyšetření – Zdroj: Shutterstock.com

Domácí, ale i pracovní prostředí

V práci trávíme v průměru třetinu svého života. Pokud v ní zažíváme situace, které působí nepříznivě na naši psychiku, či dokonce způsobují svírání žaludku a nechuť ráno vstát a opět se vrátit do zhoubného prostředí, je lepší v rámci zachování svého zdraví práci změnit. To je na rozdíl od změny rodiny poměrně snadný krok, který umožní zachovat si nejen zdravou psychiku, ale do budoucna i tělo.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5892430/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6036632/

 

Prokázána souvislost mezi psychickým týráním a vznikem onkologického onemocnění

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!