Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spící miminko / foto: shutterstock

Podpora imunity u nejmenších: co nejvíce času venku, a to i v zimě

Přijde vám nevhodné nechat spát malé miminko v kočárku na zahradě, i když teploty klesají pod bod mrazu? Podle dřívějších metod šlo o jednu z cest, jak účinně chránit zdraví těch nejmenších.

Pro zdraví našich dětí se snažíme udělat maximum a ne jeden rodič hledá na internetu nové metody a způsoby, jak podpořit dětskou imunitu a ochránit tak svoji ratolest před různými nemocemi a infekcemi. Odpověď je přitom mnohdy snazší, než se zdá. Stačí zapátrat v minulosti u našich babiček či prababiček, abychom zjistili, že v jejich dobách bylo naprosto běžné nechávat děti odpočívat ve venkovním prostředí, a to i v případě, že se teploty pohybovaly okolo 0 °C a někdy i pod touto hranicí.

Spící miminko
Spící miminko – Zdroj: Shutterstock.com

Běžná praxe podpořená zdravotními předpisy

Například v dřívějším SSSR nalezneme dokonce původní úřední dokument schválený nejvyššími lékařskými úřady SSSR, který obsahuje zdravotní předpisy pro mateřské školy a jesle. V něm se uvádí, že základním pravidlem všech předškolních zařízení je nechat děti trávit co nejvíce času na čerstvém vzduchu, a to i v případě pravidelného odpočinku. Samozřejmě zde byla jasně daná pravidla o vhodném oblečení i zakrytí a teplota neměla klesnout pod -10 °C. Není tedy ničím neobvyklým, když na dobových fotografiích z tehdejších mateřských škol naleznete podřimující zachumlané děti ve fusaku, které mají lehátka položená venku na sněhu.

Přirozené posílení imunity i boj proti infekcím

Důvody pro takové předpisy souvisely se snížením šíření epidemií, konkrétně tedy se snížením epidemie tuberkulózy. Správná hygiena a zdravé aktivity spojené s pohybem a pobytem na čerstvém vzduchu byly vštěpovány dětem již od útlého věku a měly za cíl přirozeně posílit imunitu dalších generací. Zavedení těchto praktik může mít vzdálené historické kořeny. Odborníci v té době poukazovali na carské období spojené s rodinou Romanovců, jejíž členové údajně trávili venku velice málo času, což mělo neblahý vliv na jejich chatrné zdraví.

Nemocné dítě
Nemocné dítě – Zdroj: Shutterstock.com

Inspirujme se i dnes

Každopádně je jasné, že pobyt na čerstvém vzduchu je jedním z důležitých faktorů, jak zvláště u malých dětí přirozeně podpořit a vybudovat kvalitní obranyschopnost organismu. Proto by děti měly trávit venku co nejvíce času a rodiče by se neměli nechat odradit ani nízkými teplotami. Je totiž známo, že není špatného počasí, ale jen špatného oblečení.


Zdroj:

https://www.historicmysteries.com/russian-babies-sleep-outside/

https://www.bbc.com/news/magazine-21537988

Podpora imunity u nejmenších: co nejvíce času venku, a to i v zimě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!