Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ghí máslo / foto: shutterstock

Přepuštěné máslo Ghí jako superpotravina. Vyrobte si vlastní životabudič z pohodlí svého domova

Ajurvéda právem považuje Ghí za elixír života, neboť velice dobře zná a využívá jeho omlazující a regenerační účinky. Poznejte mimořádné léčivé účinky másla Ghí také a užívejte si jeho benefitů nejen v kuchyni.

Co je to máslo Ghí?

Ghí máslo můžeme jinak také označit jako pročištěné neboli přepuštěné máslo. Základem této potraviny je, jak již název napovídá, klasické máslo. To prochází speciálním čistícím procesem, na jehož konci získáváme máslo bez obsahu syrovátky, laktózy i vody. Díky tomu mohou tuto potraviny bez problémů konzumovat také alergici či osoby s intolerancí laktózy. Zároveň je Ghí máslo zásobárnou vitamínů, hlavně pak vitamínu A a E, i minerálů důležitých pro správné fungování našeho těla. Najdete v něm draslík, sodík, vápník, hořčík, železo i fosfor. Jeho konzumace urychluje metabolismus a tělo je skvěle vstřebává.

Ghi maslo
Ghi maslo – Zdroj: Shutterstock.com

Proč by mělo být máslo Ghí součástí naší stravy?

Již naše prababičky znaly mimořádné účinky přepuštěného másla a s oblibou si ho doma vyráběly. Jistě vítaly i to, že takto připravené máslo mělo mnohem delší trvanlivost než máslo klasické a bylo možné je uchovávat i mimo lednici. Kromě výše uvedených benefitů v podobě vitamínů a minerálů je Ghí skvělým pomocníkem při hubnutí nebo očistě organismu. Podporuje a zrychluje trávení, váže na sebe toxické látky, které následně odvádí pryč z těla. Pokud trpíte vysokou hladinou cholesterolu, je to právě Ghí máslo, které vám pomůže s jejím snížením.

Jak a kde můžete Ghí máslo používat?

Samozřejmě nás jako první napadne použití Ghí másla v kuchyni, konkrétně pak při smažení. Vzhledem k tomu, že přepuštěním másla dojde ke zvýšení bodu, při kterém se tuk začíná přepalovat, je ideálním pomocníkem při přípravě řízků, obalovaných sýrů i dalších smažených pochutin. Kromě vaření s ním můžete podpořit i krásu své tváře nebo dopřát ozdravnou kúru suchým a roztřepeným vlasům. Ghí máslo má totiž také skvělé omlazující účinky, rychle se vstřebává do pokožky, na které nezanechává mastný film. Hodí se proto také pro muže jako zklidňující péče po holení nebo k masážím celého těla. Jeho jedinečné vlastnosti využijete i při drobných zraněních nebo menších spáleninách. Pokud si budete dopřávat dvě lžíce Ghí másla denně, můžete se těšit na celkové posílení organismu, zlepšení trávení i mozkové činnosti.

Ghí máslo na pleť
Ghí máslo na pleť – Zdroj: Shutterstock.com

Jak si připravit domácí Ghí máslo?

Přibližně 500 g nesoleného másla vložte do hrnce se silným dnem a na středním ohni nechejte máslo pozvolna rozpouštět. Po rozpuštění zmírněte plamen tak, aby máslo pouze lehce probublávalo. Po chvíli začne máslo praskat a pěnit, na jeho povrchu dojde ke srážení bílkoviny. Barva másla následně zezlátne a ucítíte jeho příjemnou vůni. Sraženinu vytvořenou na povrchu postupně odstraňujte děrovanou lžící a dejte si pozor, ať je nepřipálíte, mělo by si stále zachovat zlatavou barvu, nemělo by zhnědnout. Až vám zůstane pouze čisté máslo, které již nebude prskat, stáhněte hrnec z plotýnky a nechte máslo trochu zchladnout. Následně je už jen přeceďte přes jemné sítko, k jeho uložení použijte sklenici s pevným uzávěrem.

Věřte, že za 15 minut práce a vašeho času získáte učiněný poklad!

 

Zdroj:

https://www.tetadrogerie.cz/clanky/krasa/telo/znate-ghi-a-vite-co-vsechno-dokaze

 

Přepuštěné máslo Ghí jako superpotravina. Vyrobte si vlastní životabudič z pohodlí svého domova

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!