Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kombucha / foto: shutterstock

Kvašená limonáda kombucha a její snadná domácí příprava

Výroba domácí kombuchy není nikterak složitá, nápoj plný zdravých probiotik má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus.

Kombucha, přírodně perlivý nápoj vzniklý kvašením, je velice prospěšný. Obsahuje velké množství probiotik, která mají velice příznivý vliv na střevní mikroflóru, podporuje zdravé trávení a celkově posiluje imunitu. Dnes již tento nápoj seženete například i v kavárnách a v obchodech se zdravou výživou. Pokud si však kombuchu vyrobíte doma, můžete si ji přesně vyladit podle své chuti a také si ohlídat množství cukru, který je zde nutný jako potrava pro kvasinky.

Kombucha pro děti i pro dospělé

Sklenice kombuchy se doporučuje konzumovat každé ráno na lačný žaludek, během dne si pak můžete nápoj dopřávat po každém jídle. Lze ji pít jak vychlazenou, tak ohřátou, a kombuchu můžete nabídnout také dětem, jelikož obsah alkoholu v nápoji je minimální.

Pití kombuchy
Pití kombuchy – Zdroj: Shutterstock.com

Návod na výrobu domácí kombuchy

K výrobě kombuchy vám postačí pouhé 3 ingredience. Základem je mateční houba kombucha, 270 g cukru a 5 lžiček černého nebo zeleného čaje. Mateční houba je směsicí kvasinek, lišejníku a bakteriálních kultur. Seženete ji na e-shopech i v obchodech se zdravou výživou a vydrží vám přibližně na 5 várek domácí kombuchy. V průběhu kvašení začne postupně vznikat nová rostoucí houba, která může srůst s houbou původní, nebo zůstanou houby oddělené.

Příprava kombuchy
Příprava kombuchy – Zdroj: Shutterstock.com

Příprava procesu kvašení vám zabere přibližně půl hodiny, ale je třeba počítat s tím, že se nápoj musí ještě asi 6–8 dní louhovat. Kromě zmíněných ingrediencí budete potřebovat vhodnou sklenici na kvašení o objemu alespoň 3 liry, jemné sítko, papírové utěrky, ubrousek a gumičky.

Postup výroby domácí kombuchy

  1. Sypaný čaj přelijte horkou vodou a nechte 15–20 minut louhovat, přitom do něj vsypte cukr a dokonale ho promíchejte, než se zcela rozpustí.
  2. Sklenici na kvašení několikrát prolijte horkou vodou, aby byla dokonale čistá.
  3. Oslazený čaj přeceďte přes sítko až k hrdlu sklenice.
  4. Sklenici zakryjte papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou, ať se dovnitř nedostane žádná nečistota.
  5. Vyčkejte, až tekutina vychladne na pokojovou teplotu.
  6. Poté přistupte k naočkování čaje. Můžete buď přilít 300 ml čaje z předešlé várky, nebo stejné množství tekutiny, ve které jste koupili mateční houbu. Na hladinu nápoje, který nyní dosahuje přibližně 3 cm pod okraj, položte houbu vrchem nahoru. Houba většinou plave po hladině, může však spadnout i ke dnu.
  7. Hrdlo sklenice opět přikryjte tenkým ubrouskem a zajistěte gumičkou.
  8. Proces kvašení probíhá asi týden. Po pár dnech se v nápoji začnou tvořit bublinky. Kvasinky postupně spotřebovávají cukr, a jakmile jej spotřebují všechen, nápoj přestane perlit. Přibližně po dvou týdnech se z kombuchy stává ocet, proto je důležité nápoj průběžně ochutnávat a začít konzumovat ve chvíli, kdy bude nejvíce vyhovovat vaší chuti.
  9. Když je kombucha hotová, houby ze sklenice vyndejte, omyjete je od kalu a pro další použití je ponořte do naočkovaného čaje.
  10. Kombuchu uchovávejte při pokojové teplotě ve tmavé místnosti.

 

Zdroj:

https://tchiboblog.cz/recept-na-kombuchu/

 

Kvašená limonáda kombucha a její snadná domácí příprava

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!