Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slunce a opalování / foto: shutterstock

Víte, které opalovací krémy jsou bezpečné a které mohou dokonce škodit našemu zdraví?

Poznejte rozdíl mezi opalovacími krémy a mléky, které UV záření pohlcují, a těmi, které ho odráží.

Jakmile se oteplí a sluníčko začne pálit, měli bychom se chránit proti jeho škodlivému UV záření. Většina z nás ví, že tomu pomáhají opalovací krémy. Víte ale také, že některé nám mohou spíše uškodit?

Opalovací krémy
Opalovací krémy – Zdroj: Shutterstock.com

Chemické látky se dostanou do krve

Vědci na univerzitě v Kalifornii provedli výzkum, kdy řadu lidí mazali běžnými opalovacími mléky s chemickým složením. Tato mléka pohlcovala UV záření, což je v pořádku. Problém však nastal poté, co zkoumaným lidem odebrali krev. Některé chemické látky se totiž dostaly do krve v nepovoleném množství, takže by mohly zdraví spíše uškodit, než aby své uživatele chránily. Pokud tedy využíváte opalovací krémy, přemýšlejte, jestli skutečně chcete produkt s chemickým složením, který může být levnější, nebo raději dáte přednost přírodnímu, za který si však obvykle trochu připlatíte.

Jak je to s UV zářením - pohlcovat, nebo raději odrážet? 

Opalovací mléka chemického složení poznáte nejčastěji tak, že je hned na obalu uvedeno, že UV záření pohlcují. Jsou to ta mléka, jejichž složení se může dostat do krve při částem natírání. 

Oproti tomu opalovací mléka přírodního složení, mají přírodní minerální filtr, který UV záření odráží. Ochrání proto stejně, jako mléka s chemickým složením, ale nedostanou se do vaší krve žádné látky, které by mohly vašemu zdraví škodit.

Zdravé opalování
Zdravé opalování – Zdroj: Shutterstock.com

Proč používat opalovací mléka s přírodním složením?

Kromě výše uvedené problematiky v nich nenajdete umělou parfemaci, která škodí alergikům, dětem i lidem s citlivou pokožkou. Nenajdete tam parabeny (konzervanty) ani nanočástice, které mohou způsobovat různé zdravotní obtíže. Oproti tomu jsou vyrobeny z kvalitních olejů, doplněny často bambuckým máslem, obsahují již zmíněné minerální filtry (oxid titaničitý a oxid zinečnatý) a pokud voní, jedná se o čistě přírodní a bio éterické oleje, které neškodí, ale naopak mohou být našemu tělu prospěšné. 

 

Zdroj:

https://mamadodeste.cz/zdravy-opalovaci-krem-jak-vybrat-a-proc-je-dulezity/

 

Víte, které opalovací krémy jsou bezpečné a které mohou dokonce škodit našemu zdraví?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!