Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čaj z černého bezu / foto: shutterstock

Černý bez na chutnou limonádu i čaj proti horečce

Kdo by neznal černý bez? Keř, který se začátkem léta obsype tisíci bílých kvítků a ke konci léta nás odmění černými plody.

Pro zdraví i chuť se z něj dají dělat různé likéry, limonády nebo čaje. Obsahuje totiž plno vitamínů a má léčebné a protizánětlivé účinky.

Mocný černý bez znali již naši předci

Už naši předci, kteří neměli k dispozici moderní medicínu a plno léků, jako my, využívali černý bez k léčení různých neduhů. Využívali ho na horečky, bolesti hlavy a zubů, na nevolnosti a trávicí potíže, ale i na křečové žíly. Tradiční čínská medicína, indická ájurvéda i evropské a americké přírodní léčitelství jej využívají dodnes.

Čený bez
Čený bez – Zdroj: Shutterstock.com

Na co černý bez pomůže

Černý bez můžete využít i v domácích podmínkách. Stačí, když si v létě nachystáte potřebné preparáty, nebo si je zakoupíte, třeba v bylinných lékárnách. Při horečce se např. doporučuje potírat dlaně i chodidla octem z černého bezu, při chřipce a nachlazení zase můžete popíjet čaj z černého bezu, nebo si do čaje přidávat bezový med.

Černý bez má spoustu účinků, které moderní i tradiční medicína využívá. Posiluje imunitní systém, tlumí horečky, je skvělou prevencí proti virovým onemocněním, má schopnosti protizánětlivé, antioxidační i antibiotické, podporuje pocení, posiluje nervy i cévy, tlumí kašel, bolest hlavy i zubů, pomůže i s bolestí uší a má schopnost ničit hnilobné bakterie. Při kašli výrazně rozpouští hleny a usnadňuje odkašlávání. Využít ho můžete i při trávicích obtížích a plynatosti.

Květ černého bezu
Květ černého bezu – Zdroj: Shutterstock.com

Co s květy černého bezu

Než začnete černý bez sbírat, ujistěte se, že se skutečně jedná o keř s dřevnatými stonky. Pokud narazíte na stejné květy, ale na měkkých zelených stoncích, nejedná se o léčivý bez černý, ale o tzv. bez chebdí, který je toxický.

Po nasbírání květů můžete začít rovnou vytvářet chutné nápoje, jako limonáda nebo čaj z černého bezu. Ten si vychutnáte i přes zimu, pokud si květy přes léto nasušíte. Snadno se vyrobí i výluh z octa nebo bezový med. Někteří labužníci dokonce obalují celé květenství bezu ve speciálním těstíčku a usmaží. Této pochoutce se na Klatovsku říká kosmatice.

 

Zdroj:

https://www.manutea.cz/herbar-bylina-cerny-bez-kvet

Černý bez na chutnou limonádu i čaj proti horečce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!