Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cvičení / foto: shutterstock

Když se posilovna a cvičení stane drogou

Když si na pravidelné cvičení si zvyknete, stane se pro vás něčím, co nutně potřebujete.

To si takhle řeknete, že se sebou začnete něco dělat. Trochu se hýbat. Zhubnout, zpevnit tělo, vyrýsovat svaly. Nastoupí zápal do cvičení a pak přijde krize. Prostě se najednou nechce. Když toto období překonáte, na pravidelné cvičení si zvyknete a stane se pro vás něčím, co potřebujete.

Pravidelné cvičení
Pravidelné cvičení – Zdroj: Shutterstock.com

Nejhorší je se ke cvičení přemluvit

Dokopat se ke cvičení není úplně snadné a spousta lidí o tom spíše jen mluví. Když už se k tomu odhodláte, je důležité vytrvat. Prvotní zápal se většinou ztratí. Obzvlášť, když to ze začátku přeženete a bolí vás pak celé tělo. Zjistíte, že máte na těle svaly, o kterých jste do té doby neměli ani tušení. Trochu to pak svádí k tomu, se na to na čas vykašlat, počkat, až to přebolí. A to není dobré. Prostě to chce vytrvat.

Začínejte cvičit s rozumem

Jak už bylo zmíněno, nejhorší je takzvaně přepálit začátek. Člověk, co zajde do posilovny, akčně si vyzkouší všechny posilovací stroje, a ještě se snaží machrovat, obvykle spláče nad výdělkem. Bude ho bolet celé tělo, a když jen uslyší slovo činka, v očích se mu objeví zděšení. To je vcelku jasné. Tělo si na pohyb, na posilování a námahu musí zvykat postupně, nebo nám dá okamžitě jasně najevo, že takhle tedy ne. Nejdůležitější je před samotným posilováním svaly zahřát, rozproudit v nich krev a připravit je na to, že budou muset skutečně pracovat.

Cvičení u televize
Cvičení u televize – Zdroj: Shutterstock.com

Nejdříve se nám nechce a pak bez toho nemůžeme být

Když překonáme nechuť pokračovat hned na začátku, dostaví se brzy výsledky. A právě i drobné výsledky nás nakopnou k dalšímu a dalšímu cvičení. Nějaké to kilo dole, pevnější zadek, větší výdrž, to vše motivuje k tomu znovu a znovu navštěvovat posilovnu, jít si zaběhat, prostě se hýbat.

Znovu tedy opakujeme, pokud se rozhodnete začít cvičit, tak jedině pozvolna. Nechte své zlenivělé tělo zvyknout si na aktivitu. Naučte se cvičit a hýbat se především pro své potěšení, ne s cílem zhubnutí nebo se snem mít svaly jako Schwarzenegger. Nic není hned, to si zapamatujte, a tělo vám samo řekne, co snese. Hlavní je mít z pohybu radost a mít k tomu chuť.

 

Zdroj:

https://magazin.aktualne.cz/psychoterapie/psychoterapeutka-cviceni-muze-byt-stejne-navykove-jako-drogy/r~2d30feae357911ea9d020cc47ab5f122/

Když se posilovna a cvičení stane drogou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!