Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
klouby / foto: shutterstock

Co stojí za zánětem kloubů? Nejčastější důvody neutuchající bolesti

Sportování je nedílnou součástí našich dnů. A je to tak v pořádku – potěšujeme tím tělo, zdraví i mysl. Jenže pohyb, ať už je jakýkoliv, může být vykonáván pouze v případě, že nás nebolí klouby. A právě jejich záněty umí mařit plány.

Infekční artritida jako jedna z možností

Bolesti kloubů jsou jedna věc, záněty kloubů jsou věc druhá. Řada lidí si však tyto dva stavy zaměňuje a v obou případech se mylně domnívá, že je lze řešit pohybem. Jenže fyzická aktivita v tomto případě není lékem. A to platí dvojnásob, pakliže za zánětem kloubů stojí nějaké vážné onemocnění.

Tím může být infekční artritida, kterou způsobují bakterie, případně viry. Infekce se dostává až do kloubů (a často i do okolních ložisek), kde páchá škodu. A ta se může projevit i vysokými teplotami, slabostí i celkovou schváceností.

Bolest svalů a kloubů
Bolest svalů a kloubů – Zdroj: Shutterstock.com

Tenisový loket jako možnost číslo 2

Některé záněty kloubů mohou být takzvaným „tenisovým loktem”. Na vině zdravotního problému není jen nadužívání kloubů, ale také stres, který je opakovaný a příliš častý. Tenisový loket lze specifikovat jako bolesti vystřelující až do předloktí, které pociťujete i po úplném narovnání ruky.

Je mylné se domnívat, že tenisový loket je problém, který trápí jenom hráče tenisu. Zdravotní potíž se může vyskytnout při plavání, golfu, také při otáčení klíčů nebo šroubováků (v případě domácích kutilů).

Hráči tenisu
Hráči tenisu – Zdroj: Shutterstock.com

Metabolická artritida jako další častý důvod zánětu

Infekční artritida je jedna věc, metabolická je věcí druhou. A i ona může stát za vznikem zánětu kloubů, který znepříjemňuje život. Do této kategorie zdravotních problémů se řadí například i dnavá artritida, jež je rizikem u lidí, kteří pijí nadměrné množství alkoholu, případně které trápí obezita, vysoký krevní tlak nebo vysoká hladina tuku v krvi.

 

Zdroj:

https://www.klouby-vazy.cz/nejcastejsi-priciny-zanetu-kloubu-a-8-tipu-jak-bolesti-predejit

Co stojí za zánětem kloubů? Nejčastější důvody neutuchající bolesti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!