Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Blažený spánek / foto: shutterstock

4 důvody, proč spát nazí. Je načase odhodit pyžama!

Že spánkem trávíme až třetinu svého života, je holý fakt. Abychom však nespali příliš krátce nebo nekvalitně, je důležité spát ve vyhovujícím pyžamu. Nebo ideálně bez pyžama, protože právě nahota je ta nejlepší volba.

Potřebujete rychleji usnout?

K nahotě se stavíme bohužel do velké míry velmi skepticky. Je to vulgární a nemístné, tvrdí mnozí. Jenže odborníci se k nahotě spíše přiklání, alespoň ve chvíli, kdy se chystáme spát. Ve hře je totiž několik benefitů, které spaní bez pyžama přináší, a rychlejší usínání je jedním z nich.

Usnout je u mnoha lidí problémem. V hlavě koluje řada myšlenek, z nichž velkou část tvoří obavy z práce nebo osobního života. Abychom se do prvních fází spánku dostali prakticky ihned, nahota nám k tomu pomůže. Díky ní totiž usínáme vědomě a snižujeme teplotu těla, čímž tělu signalizujeme, že jdeme spát.

Zdravý spánek
Zdravý spánek – Zdroj: Shutterstock.com

Pro spánek bez stresu a obav

Už bylo zmíněno, že nejeden člověk usíná s hlavou plnou starostí a stresu. Bohužel, k takovým myšlenkám nás dokáže dostat leccos. Tím, že budeme preferovat při spaní nahotu, významnou měrou redukujeme zmiňované jevy.

Při tělesném kontaktu se totiž vyplavuje hormon zvaný oxytocin, kterému se jinak říká „hormon lásky a důvěry”. A právě on má velkou měrou vliv na stres, obavy i úzkost, kterou pociťujeme.

Vyšší šance na hubnutí?

Někteří lékaři se dokonce shodují na tom, že spaním bez pyžama zhubnete. Nebo že máte alespoň větší šanci na zhubnutí, pokud odložíte pyžamo stranou. Tím, že snížíte tělesnou teplotu, zvýšíte tím šanci na hluboký spánek. A to může vést ke snížení hmotnosti, protože čím nižší teplota těla je, tím více se tato šance zvyšuje.

Příjemný spánek
Příjemný spánek – Zdroj: Shutterstock.com

Sebedůvěra jako vedlejší efekt

Nahota během noci je vhodná pro kohokoliv, kdo se cítí nesebejistý, komu chybí dnes tolik potřebné sebevědomí. Ztotožníte se totiž se svým tělem a budete se ve své kůži cítit daleko pohodlněji. A vlastní spokojenost se sebou samotným automaticky zvýší i víru v sebe samotného.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/clanek/osm-duvodu-proc-bychom-radeji-meli-spat-nazi-40275530

4 důvody, proč spát nazí. Je načase odhodit pyžama!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!