Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opalovací krém / foto: shutterstock

Proč je SPF nejdůležitějším krokem k ochraně kůže

Většina maminek nás nutila mazat si obličej opalovacím krémem. A důvod to mělo jasný – ochránit nás před nebezpečným sluncem. A na tento krok bychom neměli zapomínat ani v dospělosti.

Mazat se ochranným faktorem je jeden z nejdůležitějších kroků naší skincare rutiny. Představíme vám čtyři zásadní důvody, proč SPF používat denně i v zimě, ačkoliv je pod mrakem.

Ochrana před škodlivým UV zářením

Neustále se ztenčující ozonová vrstva nás vystavuje vyššímu riziku škodlivých slunečních paprsků. I když slunce potřebujete pro svou denní dávku vitaminu D, musíte stále myslet na své zdraví! Ultrafialové paprsky nejsou blokovány mraky, takže i když slunce není vidět, stále jsme mu vystaveni. Opalovací krém tyto paprsky blokuje a zaručuje tak potřebnou ochranu.

Účinné opalovací krémy
Účinné opalovací krémy – Zdroj: Shutterstock.com

Zabránění předčasnému stárnutí

Všichni toužíme po zdravé a mladě vypadající pleti. To je jeden z nejpřesvědčivějších důvodů, proč začít používat krém s SPF. Chrání vaši pleť před vznikem známek stárnutí, jako jsou vrásky, sluneční skvrny, pigmentace a suchou pletí. Studie ukazují, že lidé mladší 55 let, kteří používali krém s SPF, měli o 24 % nižší pravděpodobnost vzniku těchto příznaků stárnutí než ti, kteří opalovací krém nepoužívali, anebo ho používali jen příležitostně.

Snížení rizika rakoviny kůže

I když lidé začali používat opalovací krém hlavně z kosmetických důvodů, je to také důležitá ochrana před rizikem různých typů rakoviny kůže. Užívání SPF není zásadní jen v oblasti estetiky.

Kvalitní krémy pro zdraví i krásu
Kvalitní krémy pro zdraví i krásu – Zdroj: Shutterstock.com

Zlepšuje zdraví pokožky

Základní kožní bílkoviny, jako je kolagen, keratin a elastin, jsou chráněny právě krémem s SPF. Tyto bílkoviny jsou nezbytné pro udržení hladké a zdravé pokožky bez vrásek se zachovanou elasticitou. Ujistěte se, že váš SPF krém obsahuje oxid titaničitý, který pomáhá odrážet UV záření od pokožky a chrání činnost těchto bílkovin.

Jak vybrat správný SPF krém

Je několik faktorů, které je třeba mít na paměti při výběru toho správného krému.

  • Vždy si přečtěte seznam složek a ujistěte se, že váš opalovací krém obsahuje následující látky: oxid titaničitý, oktylmethoxycinamát (OMC), avobenzon (také parsol), oxid zinečnatý.
  • Vyberte si širokospektrální krém nebo mlhul, který je nekomedogenní a hypoalergenní. Takové opalovací krémy vás ochrání před ultrafialovým zářením A i B a zároveň vám nezpůsobí vyrážku, akné, a především neucpou póry.
  • Vyberte si krém, který je voděodolný a má minimální ochranný faktor SPF 30.

 

Zdroj:

https://www.stylecraze.com/articles/sunscreen-why-use/

Proč je SPF nejdůležitějším krokem k ochraně kůže

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!