Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vyšetření / foto: shutterstock

Osteoporóza – tiché onemocnění s krutými následky

Zpočátku si jí ani nemusíte všimnout. Pak stačí krok a váš život se změní k nepoznání. Osteoporózu nejde vyléčit, ale můžete ji zastavit.

Řídnutí kostí postihuje 20 procent populace

Osteoporóze se česky říká řídnutí kostí. Nejrůznější faktory ovlivňují stavbu kostí. Pokud dojde k úbytku kostních trámců v kostní tkáni, hovoříme o osteoporóze. Ztráta kostní hmoty má za následek zvýšenou lámavost a deformitu kostí. Toto jedno z nejčastějších onemocnění pohybového aparátu je spojováno s vyšším věkem pacienta a častěji postihuje ženy po klimakteriu.

Řídnutí kostí
Řídnutí kostí – Zdroj: Shutterstock.com

Ženy po menopauze mají zvýšené riziko

Nejohroženější skupinou trpící osteoporózou jsou ženy po menopauze, které neberou žádnou hormonální náhradu. Často bývá osteoporóza také v rodině. Zvláštní skupinu lidí s osteoporózou jsou vegetariáni a jiní „tariáni“, kteří nemají problém ani tak s příjmem vápníku, jako s nedostatečným množstvím aminokyselin, z nichž se tvoří kolagen. Ten je nedílnou bílkovinovou součástí kostní trámčiny. Máte-li pochybnosti o stavu svých kostí, nechejte se raději vyšetřit. Jednoho dne totiž pak stačí poposkočit a po zbytek života strávíte s prasklou sesedlou páteří na lůžku.

Bolest zad
Bolest zad – Zdroj: Shutterstock.com

Vyšetření kostí nebolí

Jak na tom vaše kosti jsou, se lehce zjistí na denzitometrii. Ta totiž odhalí množství vápníku vázané v kostních trámcích za pomoci rentgenu. Na denzitometrii vám vystaví složitý graf, který ukazuje, jak je síla vašich kostí odchylná od normální zdravé populace vašich vrstevníků. Stojí za povšimnutí, že kosti v těle neřídnou všechny stejně rychle, např. obratle procesu podléhají rychleji než dlouhé kosti. Pokud k lékaři přicházíte s již úpornou kostní bolestí, může být pro vás již pozdě. Právě u osteoporózy je velmi podstatná včasná diagnostika a prevence.

Včas se zaměřte na prevenci

Léčba není snadná, prakticky jde spíše o zpomalení další progrese. Čím dřív začnete, tím je to samozřejmě lepší. Ideální je osteoporóze předcházet: pravidelně se hýbat, nekouřit, vyhýbat se velkému množství alkoholu, přílišně nesolit a dopřát si dostatečné množství vitaminu D a vápníku (mléčné výrobky, luštěniny, listová zelenina, ořechy a semínka).

Pravidelný pohyb
Pravidelný pohyb – Zdroj: Shutterstock.com

Při léčbě je zapotřebí mít nejen dostatečný přísun vitaminu D a vápníku, ale také přiměřenou fyzickou zátěž. K tomu, aby se vápník dostal tam, kde je ho zapotřebí, se používají moderní léky - nejúčinnější a zároveň nejdražší je kalcitonin vymačkaný z lososích štítných žláz. Jedná se o hormon, který podporuje nasávání vápníku do kostí. Účinný je zejména právě proti kostní bolesti. Aplikuje se ve formě nosního spreje.

 

Zdroje:

https://www.wikiskripta.eu/w/Osteopor%C3%B3za

https://www.ikem.cz/cs/osteoporoza-prevence-a-lecba/a-1998/

https://www.mojezdravi.cz/nemoci/osteoporoza-2055.html

 

Osteoporóza – tiché onemocnění s krutými následky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!