Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest hlavy / foto: shutterstock

Co dělat, když vás přepadnou migrény

Všichni víme, jak dokáže migréna omezit běžné fungování. Tupá vystřelující bolest, která nezná konce ani druhý den, přesně takhle nepříjemná dokáže být. Pojďme se podívat, co dělat, když nás tato nepříjemná bolest přepadne.

Najděte si klidné prostředí

Při prvních příznacích migrény si udělejte přestávku a pokud možno skončete s tím, co právě děláte.

Bolest hlavy
Bolest hlavy – Zdroj: Shutterstock.com

Zhasněte světla. Migréna často zvyšuje citlivost na světlo a zvuk. Odpočívejte v tmavé, tiché místnosti. Pokud můžete, spěte.

Vyzkoušejte teplotní terapii. Přikládejte si na hlavu nebo krk horké nebo studené obklady. Ledové obklady mají znecitlivující účinek, který může otupit pocit bolesti. Horké obklady a hřejivé polštářky mohou uvolnit napjaté svaly. Podobný účinek může mít i teplá sprcha nebo koupel.

Vypijte nápoj s kofeinem. V malém množství může samotný kofein zmírnit bolest migrény v počátečních stadiích nebo zesílit bolest tlumící účinky aspirinu.

Buďte však opatrní. Příliš časté pití kofeinu může později vést k abstinenčním bolestem hlavy. A příliš pozdní konzumace kofeinu může narušit váš spánek, což může mít také vliv na migrénu.

Pokud možno, co nejvíce spěte

Migréna vám může bránit usnout nebo vás v noci budit. Stejně tak je migréna často vyvolána špatným spánkem.

Kvalitní spánek
Kvalitní spánek – Zdroj: Shutterstock.com

Tipy, jak podpořit zdravý spánek

  • Stanovte si pravidelnou dobu spánku. Každý den vstávejte a choďte spát ve stejnou dobu – a to i o víkendech. Pokud si během dne zdřímnete, spěte krátce. Dřímání delší než 20 až 30 minut může narušit noční spánek.
  • Na konci dne si odpočiňte. Cokoli, co vám pomůže relaxovat, může podpořit lepší spánek: poslouchejte uklidňující hudbu, napusťte si teplou vanu nebo si přečtěte oblíbenou knihu.
  • Dávejte si však pozor na to, co jíte a pijete před spaním. Intenzivní cvičení, těžká jídla, kofein, nikotin a alkohol mohou narušovat spánek.
  • Minimalizujte rozptylování. Ložnici si nechte jen pro spánek a intimitu. Nedívejte se na televizi a neberte si do postele pracovní materiály.

 

Zdroj:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/in-depth/migraines/art-20047242

Co dělat, když vás přepadnou migrény

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!