Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bylinné čaje / foto: Shutterstock

5 bylinek, které vám zaručeně zlepší trávení

Těžký žaludek, pálení žáhy, nafouknuté břicho…Stačí pár osvědčených bylinek, které budete mít připravené po ruce a z nichž uděláte rychlý výluh. A trápení se zažíváním bude pryč.

Andělika lékařská

Andělika lékařská je oblíbená bylina, která roste volně v přírodě. Můžete si ji nasušit a mít ji kdykoliv po ruce. Má silnou aromatickou vůni a chutná hořce, ale s trávením pomůže znamenitě. Pro tyto potřeby se užívá extrakt z jejího kořeně. Andělika uvolní stažené svalstvo trávicího traktu a tím rychle zmíní křeče a bolesti v břiše.

Bylinný čaj
Bylinný čaj - Zdroj: Shutterstock.com

Kmín kořenný

Kmín zná jistě každá dobrá kuchařka i maminka. Přidává se do brambor, květáku a spousta dalších jídel, aby snížil plynatost. Miminkům se dává pít odvar z kmínu. Kmín totiž obsahuje složky, které napomáhají trávení, potlačuje záněty v trávicím traktu, má antimikrobiální účinky a bojuje účinně proti nadýmání.

Iberka hořká

Iberka hořká už tak známá není. Pochází z Pyrenejí a je nejen praktická léčitelka, ale navíc je krásná i na pohled. Drobnými bílými kvítky kvete od jara až do léta. Obsahuje množství flavonoidů a glukosinolátů, proto podporuje přirozenou peristaltiku střev a pomáhá nám s trávením.

Vlastovičník větší

Také vlaštovičník můžete potkat leckde v přírodě. Má výrazné žluté květy a má plno pozitivních účinků. Působí na hladké svalstvo, uvolňuje průdušky a podporuje přirozený pohyb střev. Má také zánětlivé účinky. Pozor by si na ni měli dát ti, kteří mají problémy s vysokým tlakem. Vlastovičník totiž tlak zvyšuje, a tak by jim mohl spíše uškodit. Ostatní však jeho účinky mohou směle využít.

Léčivé čaje
Léčivé čaje - Zdroj: Shutterstock.com

Lékořice lysá

Lékořici jistě také dobře znáte. Již naše babičky její účinky na trávení hojně využívaly a lékořicové bonbony seženete v bylinných lékárnách a specializovaných obchodech dodnes. Lékořice podporuje správné fungování celého trávicího traktu, ulevuje proto od bolesti břicha. Působí dobře i na dýchací cesty a podporuje imunitní systém. A to už za její užívání rozhodně stojí.

 

Zdroj:

https://www.vitalia.cz/clanky/bylinkovy-special-andelika-lekarska/

https://www.lekarna.cz/clanek/lekorice/

https://cs.wikipedia.org/

5 bylinek, které vám zaručeně zlepší trávení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!