Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Závislost na spánku / foto: shutterstock

Mýty o spánku aneb co si myslíte o spaní a není to pravda

Spánkem trávíme až třetinu svého života. A i když se to pro někoho může zdát až příliš, je to nezbytně nutné. Abyste však i po osmi hodinách nevstávali bez energie a rozlámaní, seznamte se s mýty o spánku, které vám možná tkví v hlavě.

Tyto nepravdy či dlouho zaběhnutá, zažitá tvrzení jsou důvodem, proč kvalita spánku značně pokulhává a proč se nakonec i po sedmi či osmi hodinách cítíme neodpočatě a unaveně. Tím, že si alespoň nejznámější omyly vyvrátíme, přispějeme do vínku kvalitnímu spánku.

Kvalitní spánek
Kvalitní spánek – Zdroj: Shutterstock.com

Aktivně cvičíme před spaním

Někdo někdy řekl, že cvičení před spaním pomáhá usnout. Prý se tělo hezky unaví a usneme prakticky okamžitě, co ulehneme do postele. A drtivá většina z nás se toho ujala. Jenže mluvíme o jednom z nejčastějších mýtů, které se se spánkem pojí.

Ano, pravidelné cvičení rozhodně je ku prospěchu, ale musíme si také uvědomit, že cvičením se uvolňují hormony štěstí, takzvané endorfiny, které nás nabíjí energií. A usnutí – to zkrátka a dobře nejde s vyvolanými pocity ruku v ruce.

Sledujeme televizi v ložnici před spaním

Nejeden člověk má v ložnici televizi z toho důvodu, že se na ni před spaním dívá, aby ho, prý, uklidnila. Jenže televize takto nefunguje. Mluvíme jen o dalším modrém světlu, které omezuje kvalitu vašeho spánku. Navíc, i když si to neuvědomujeme, protože to nepociťujeme, jsou silně rušivým prvkem produkujícím negativní vibrace.

Špatné spaní
Špatné spaní – Zdroj: Shutterstock.com

Pamatujte, ložnice by měla být využívána ryze pro spánek, ne pro nic jiného.

Čaj? Jen ne zelený a černý

Ano, je sice pravdou, že čaj před spaním může pomoct člověka uklidnit a navodit mu přesně ty pocity, které povedou k rychlému spánku. Jen je rozdíl v tom, jaký čaj si uvaříte. Zelený a černý jsou tabu, jelikož obsahují kofein. Stejně, jako si nedáváte před spaním kávu nebo energetický nápoj, neměli byste sklouzávat ani k černému nebo zelenému čaji.

 
Zdroj:

https://www.matracetropico.cz/magazin/caste-myty-o-spanku-i.html

Mýty o spánku aneb co si myslíte o spaní a není pravda

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!