Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kaki / foto: shutterstock

Seznamte se s kaki: ovocem bohů, které pozitivně působí na naše tělo

Šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo prostě a jednoduše – kaki. Druh exotického ovoce začíná zaplavovat pulty supermarketů a přistává v košíku nejednoho nakupujícího. Věděli jste, že je velmi zdravé?

Ovoce bohů v českých domácnostech

Sladká chuť, která vám doslova zaplaví ústa ve chvíli, kdy kousek kaki vložíte do úst – na tento moment se jistě těšíte rok co rok. V obchodech se exotické ovoce začíná objevovat až na sklonku roku před vánočními svátky, o to cennější možná je. Mimochodem věděli jste, že se mu také přezdívá „ovoce bohů”?

Zdravé kaki
Zdravé kaki – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud ho letos chcete ochutnat vůbec poprvé, děláte dobře. Není totiž jen rychlým zdrojem energie, ale také si ho zamilujete pro zdravotní benefity. Jen si dejte pozor na jedno – jezte ho jedině zralé. Jestliže je plod ještě tvrdý, musíte ho nechat dozrát. Stejně tak dejte pozor na přezrání, které by mohlo vést velice brzy k plísním.

Vitamínová bomba zapadající do dlaně

Stejně jako jiné druhy ovoce, i kaki pozitivně ovlivňuje zdraví i tělo člověka. Mluvíme doslova o vitamínové bombě, ve které se kromě vitamínu C a A nachází také řada minerálních látek, jako jsou draslík, hořčík, vápník, fosfor nebo mangan a železo. Navíc se uvnitř najdou i cenné antioxidanty, s nimiž předejdete nejednomu zákeřnému onemocnění.

Kaki jako vitamínová bomba
Kaki jako vitamínová bomba – Zdroj: Shutterstock.com

Mezi pozitivní benefity exotického ovoce nasládlé chuti patří také:

  • doplnění energie,
  • ulevení střešní mikroflóře,
  • posílení obranyschopnosti organismu a
  • urychlení spalování tuků.

Zavařit nebo zmrazit?

Jestliže vám kaki po zbytek roku chybí, můžete ovoce například zamrazit nebo zavařit. Dokonce se také kompotuje nebo je nedílnou součástí marmelád či džemů. Někdy se přidává i do salátů, jelikož dokonale hraje s kozím sýrem. Jindy nahrazuje jablka v tradičním českém štrůdlu, protože hezky funguje i se skořicí a cukrem. V jaké podobě milujete kaki vy?

 

Zdroj:

https://www.bydlimekvalitne.cz/kaki-ovoce-bohu-ktere-pred-vanoci-zaplavuje-pulty-vite-jake-ma-ucinky-na-nase-zdravi

Seznamte se s kaki: ovocem bohů, které pozitivně působí na naše tělo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!