Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nachlazení / foto: shutterstock

Nachlazení – s lékařem týden, bez lékaře sedm dní

Nos odřený od neustálého smrkání. Uslzené oči, krk v jednom ohni. Každý má zaručenou radu, jak se máte vyléčit, ale nezabírá vlastně nic. Co s tím?

Rýma a kašel

Rýma je virové onemocnění, se kterým tu a tam bojuje každý. V podzimních měsících je to častý host našich domovů a tam, kde jsou děti, je návštěvnost ještě častější. Ve školce nebo ve škole se rýma a kašel šíří rychlostí blesku. Mnoho rodičů neodhlásí dítko ze zařízení ihned po prvních příznacích, a tím se nákaza šíří rychlostí světla.

Rýma a kašel
Rýma a kašel – Zdroj: Shutterstock.com

Medikamenty versus rady našich babiček

V mnoha případech člověk postižený nachlazením sáhne po volně prodejných preparátech, které slibují okamžitou úlevu, nebo dokonce zázračné, okamžité uzdravení. Rozhodně nezpochybňujeme jejich léčebné účinky. Je ovšem více než zřejmé, že stejnou službu můžeme očekávat i od bylinek nebo dalších možnostech, co už znaly naše babičky.

Léčba nachlazení
Léčba nachlazení – Zdroj: Shutterstock.com

Co pomáhá na rýmu a kašel?

Nastavit si klidový režim, to je asi na prvním místě. Myslete na zvýšený příjem tekutin. Pokud budou tekutiny ve formě bylinných čajů, uděláte jedině dobře. Skvěle zabírá heřmánkový čaj nebo čaj z máty. Celé tělo vám prohřeje čaj ze zázvoru. Citrón zajistí dostatečný příjem vitamínu C. Obecně by se měla zvýšit konzumace ovoce a zeleniny. Na bolavý krk pomůže zábal. Na látkovou plenu naneste olivový olej, přiložte na krk a zavažte šátkem. Na kašel skvěle zafunguje šťáva z cibule a cukru. Sice to nevoní, ale účinek je téměř okamžitý. Pokud máte ucpaný nos, dříve než sáhnete po kapkách do nosu, zkuste se napařit nad hrncem s horkou osolenou vodou. Pokud se stane a kašel vám takzvaně sedne na průdušky, začne se vám ztěžka dýchat a kašel vás začne zlobit opravdu hodně, pomůže obklad na prsou. Může být olejový, v případě suchého kašle zvolte zábal z tvarohu.

Ať už vás skolí rýma nebo kašel, odpočívejte a zkuste nemocem předcházet třeba formou otužování.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/10-babskych-rad-na-rymu-kasel-a-nachlazeni-tyhle-funguji-16652

 

 

Nachlazení - s lékařem týden, bez lékaře sedm dní

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!