Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Návštěva u psychiatra / foto: shutterstock

Psychologická pomoc už není tabu. Stává se z ní skvělý benefit

Události posledních let ukázaly zaměstnavatelům, že pracovníky nelze přetěžovat. Může se to totiž negativně projevit na jejich zdraví. Především na tom duševním, o které je třeba pečovat. A to v nejlepším případě už nepodceněnou prevencí.

Zájem o podporu duševního zdraví roste

Začalo to koronavirovou pandemií a pokračuje to i nadále, kdy ekonomická situace začíná pokulhávat a recese je na spadnutí. Zaměstnavatelé si více než kdy dřív uvědomují, jak důležité je udržet pracovníky vitální, a to hlavně po stránce psychické. Období nejistoty totiž nekončí, proto je aktivní nabízení duševní pomoci na místě. A kupodivu už není psychologická pomoc tabu a stává se z ní velmi žádaný a využívaný benefit.

Psychologická pomoc
Psychologická pomoc – Zdroj: Shutterstock.com

K tomuto nabízenému benefitu se nyní přiklání hlavně ve větších společnostech, kde je na podobnou službu dostatek finančních prostředků. Například nejmenované společnosti vyrábějící automobilová kola tvrdí, že z počátku se nad benefitem ohrnoval nos, posléze se však z toho stal trend (dokonce se přestává využívat i anonymita, díky které si k benefitu pracovníci našli svou cestu).

Psychologické poradenství není přístupné jen zaměstnancům

Je zajímavé a skvělé sledovat, že zaměstnavatelé si začínají uvědomovat hodnotu kvalitního duševního zdraví. Psychologické poradenství se stává přístupné nejen pracovníkům jako takovým, mnohé firmy však nabízí podobnou službu i příbuzným pracovníkům. Opět však mluvíme o takových společnostech, jež si to mohou finančně dovolit.

V případě, že se je benefit nabízený také rodinným příslušníkům zaměstnance, pak je zde skutečně vyzdvihována ona anonymita a diskrétnost. Využívá se především asistenční linka, na které je možné vyřešit hromadu aktuálních druhů problémů.

Asistenční linka
Asistenční linka – Zdroj: Shutterstock.com

Tlak na výkon, stres nebo úzkostné stavy

Z posledních průzkumů jednoznačně vyplývá, že snížená efektivita práce a produktivita jsou způsobeny hlavně příliš vysokým tlakem na výkon, také stresem nebo obecně úzkostnými stavy. I proto jsou psychologické prevence nebo následná sezení stále častějším benefitem, který nakonec vede spíše k vyšším a lepším výsledkům, než v jaké se doufalo.

 

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-psychologicka-pomoc-byla-tabu-nyni-je-in-zajem-o-novy-benefit-roste-221373

Psychologická pomoc už není tabu. Stává se z ní skvělý benefit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!