Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdroje vitamínu C / foto: shutterstock

Kde všude najdeme blahodárný vitamín C

Vitamin C je v zimních měsících často skloňovaný, pomáhá tělu bojovat s infekcemi a celkově nám jeho dostatek může zajistit posílení imunity. Kde tento blahodárný vitamín hledat v přírodě a jaké potraviny jíst, abychom do těla „céčko“ dostali?

Pozor na množství

Dospělí by měli přijmout denně průměrně 40 mg vitamínu C. Někteří nutriční poradci doporučují pro muže dávku 90 mg a ženám miligramů 75. Vzhledem k tomu, že si jej nedokáže tělo skladovat na horší časy, musíme jej do jídelníčku zařazovat opravdu každý den. I proto je dobré vědět, které potraviny nám tento nutrient dokáží poskytnout.

Potraviny s vitamínem C
Potraviny s vitamínem C – Zdroj: Shutterstock.com

Ovoce a zelenina jsou klíč

Když chceme přirozeně a v ideálním množství doplňovat vitamín C, je třeba jako ostatně u většiny vitamínů mít ve svém jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny. Většina lidí si s „céčkem“ spojuje hlavně citrusy, vysoké množství ho ale obsahují i různé druhy paprik, brokolice a například v bramborách průměrně najdete 30 % doporučené denní dávky C vitaminu. Nešlápnete vedle ani s některými druhy melounů, s květákem či s třešněmi. Pokud je váš jídelníček dostatečně pestrý a pravidelně jíte čerstvé ovoce a zeleninu, vystačíte si bez nutnosti používání potravinových doplňků.

Přínos nejen pro imunitu

Vitamín C lidském těle působí jako přirozený antioxidant, zajišťuje podporu imunity a pomáhá v prevenci před nemocemi. Také ale podporuje tvorbu kolagenu, který je klíčový pro zdravé kosti, hladkou pokožku i růst vlasů. Nedávné studie navíc prokázaly souvislost mezi nízkou hladinou vitamínu C a depresemi, může tedy být ku prospěchu i při psychických onemocněních.

Vitamín C podporuje imunitu
Vitamín C podporuje imunitu – Zdroj: Shutterstock.com

Všeho moc škodí

Jestli si myslíte, že vás vitamin C spasí před všemi výše zmíněnými problémy, vězte, že ani on není všemocný. Při užívání nadměrného množství hrozí předávkování, které se projevuje závažnými žaludečními a střevními potížemi. Tak jako u všeho tedy platí, že všeho moc škodí.

 

Zdroje:

https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/vitamin-c

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325067#low-vitamin-c-risks

Kde všude najdeme blahodárný vitamín C

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!