Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podnikání v daňovém ráji / foto: shutterstock

Jak na podnikání v daňovém ráji aneb co je to offshore společnost?

Výraz offshore vychází z anglického překladu tohoto termínu, který znamená „mimo pevninu, na moři“.

Tento význam plně vystihuje situaci, protože offshore společnosti neboli společnosti zakládané v daňových rájích obvykle mají své sídlo v některém z ostrovních států, například na Seychelech, Kypru, některých státech USA a podobně.

Proč založit offshore společnost?

Někteří majitelé berou tento typ obchodní společnosti jako cestu k zajištění anonymity svého podnikání, jiné zajímá především ochrana jejich majetku či daňová optimalizace. Ta je hlavní výhodou založení společnosti v těchto zemích, které svým podnikatelům ukládají nulovou daň z příjmu v případě, že zdroj peněz pochází mimo území státu. Některé země navíc nevyžadují vedení účetnictví, případně jeho předkládání ke kontrole nebo zveřejňování.

Ve kterých zemích je možné založit offshore společnost?

Jak již bylo zmíněno, jde obvykle o zámořské ostrovní státy jako například Malta, Kypr, Seychely, Panama, Dominikánská republika, Marshallovy ostrovy, Belize, Britské panenské ostrovy. Za daňové ráje jsou ale považovány i například Nizozemsko, USA či Velká Británie. Posledně jmenovaná země má možnost obchodování s bývalými koloniemi, v nichž je nulová daň z příjmu.

Přemýšlíte o podnikání v daňovém ráji? Nechte si poradit

Založení offshore společnosti není úplně jednoduchou záležitostí. Pokud se na poli přeshraničního byznysu běžně nepohybujete, bude vás stát hodně času a úsilí alespoň základní zjištění potřebných faktů. Naštěstí existuje celá řada společností, která se zakládáním a prodejem offshore společností na klíč zabývá a navíc vám pomůže i s rozhodnutím, ve které daňovém ráji, pro vás bude nejvýhodnější vaši společnost založit. I v tomto případě tedy platí, že spolehnout se na odborníky znamená šetřit čas i peníze.

Jak na podnikání v daňovém ráji aneb co je to offshore společnost?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!