Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Investice do obrazů / foto: shutterstock

Investovat do obrazů můžete i s pár korunami

Pokud nepatříte mezi ty, kdo vidí za výplatou jen ohnivou čáru, možná přemýšlíte, jak zbývající groše zhodnotit. Spoření, akcie, fondy, drahé kovy? Nuda. Trendy je investovat do umění.

Nemusí to být nutně snobařina, na kterou se ani nepodíváte, sotva se zavřou dveře za návštěvou.

Jisté je, že pro začátek nezačnete zrovna s Picassem. Existuje mnoho umělců, kteří nemusí být nutně mrtví k tomu, aby se do jejich děl dalo investovat. Nedávno se ve veřejné aukci objevilo dílo známého současného surrealistického malíře. Pokud právě pátráte v paměti, v jaké souvislosti jste naposledy slyšeli slovo surrealista, vězte, že to jsou ti, kdo malují svoje sny. Obrazy bývají podivně roztahané, zdánlivě postrádající logiku, někdy vypadající jako nedokončené. Dýchá z nich však svoboda myšlení, tvorby, žití. A o to právě jde.

Náš umělec chtěl za své dílo 50x60 centimetrů na plátně pouhé tři tisíce! Představovalo postavu bez tváře, sklánějící se nad obrazem s lodí zmítanou bouří. V takové chvíli nepřemýšlíte, jestli ho máte kam pověsit.

Máte-li vyšší ambice a zejména více peněz, můžete se porozhlédnout i po umělci, který již stačil zemřít. V umělecké branži to znamená, že cena jeho děl raketově vzrostla. Co na tom, že když svá díla maloval, neměl možná ani na chleba. Nevděčný svět.



Při nákupu mějte na paměti, že až třicet procent děl na českém trhu jsou padělky. Vyplatí se poradit se zkušenějšími, což bývají třeba galeristé, vycházející jen zřídka na denní světlo a nemilující reálné barvy světa. Avšak ani když koupíte slušný padělek, nemusí být tak docela bezcenný. Tahle útěcha platí samozřejmě jen v případě, kdy jste za takový obraz nevyplázli balík.

Pokud doufáte, že se v případě koupě padělku za plnou cenu domůžete svých peněz soudní cestou,  nejspíš vás zklameme. Koupili jste si umění, které vám někdo v dobré víře prodal. Nikdo přece nepřizná, že vědomě prodává padělek. Všichni budou v omylu - a vy bez peněz. Zůstane vám však obraz, který se vám nakonec třeba začne líbit.

Obrazy známějších mistrů pořídíte už od jednotek tisíc korun. Nemáme teď zrovna na mysli díla nalezená v gaučích ze starožitnictví, nebo v pozůstalostech zapomenutých válečných hrdinů. Budou to nejčastěji různé studie nebo náčrty, listy papíru vytržené z prvorepublikového zažloutlého bloku. I ty si zaslouží zarámovat a zasklít, a hlavně, dají se kdykoli prodat. Tady je rada zkušeného odborníka obzvlášť cenná.

Prodejem cenných obrazů se zabývají nejen galerie a starožitnictví, ale i specializované společnosti, které si s ohledem na svou pověst zrovna nelibují v padělcích.

Naše rada na závěr zní: Než své peníze odnesete do banky, aby je tam někdo cizí přehazoval vidlemi, zvažte, zda neinvestovat do něčeho, co bude jenom vaše, a ještě k tomu vám zkrášlí domov.

Investovat do obrazů můžete i s pár korunami

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!